Farklı çalışma boyu tespit yöntemleri kullanılarak yapılan kök kanal tedavisi yenileme işleminden sonra ağrının değerlendirilmesi
Evaluation of postoperative pain after endodontic retreatment using different working length determination methods
- Tez No: 913166
- Danışmanlar: PROF. HÜSEYİN SİNAN TOPÇUOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: yeniden kök kanal tedavisi, çalışma uzunluğu, entegre endodontik motor, root canal retreatment, working length, integrated endodontic motor, postoperative pain
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı, iki farklı kanal boyu tespit yönteminin yeniden kök kanal tedavisi (YKKT) yapılacak tek kök tek kanallı dişlerde postoperatif ağrı insidansı üzerine etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Daha önce kanal tedavisi görmüş, klinik semptomlar ve radyografik bulgularla YKKT'ye ihtiyaç duyduğu belirlenen tek köklü ve tek kanallı 64 diş rastgele ve eşit olacak şekilde iki gruba ayrılarak çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmamızda apeks bulucuya sahip entegre endodontik motorun iki ayrı çalışma mekanizması kullanılmıştır. Bunlardan biri çalışma uzunluğunun kanal şekillendirme esnasında eş zamanlı belirlendiği yöntem, diğeri ise kanal dolgusu söküldükten sonra bir el eğesi ile ayrı çalışma uzunluğu tespitinin yapıldığı yöntemdir. Yöntemlerin uygulanıp çalışma uzunluğunun tespit edildiği seans sonrası katılımcıların ağrı değerleri 6-12. saatlerde ve 1-2-3-4-5-6-7. günlerde visüel analog skala (VAS) kullanılarak kaydedilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi yapılmıştır. Çalışmamızda her iki yöntemin de postoperatif ağrı üzerinde benzer sonuçlara sebep olduğu tespit edilmiştir. Postoperatif ağrının bir haftalık süreçte her iki grupta da zamanla azaldığı tespit edilmiş olup iki grup arasında tüm zamanlarda VAS skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak her iki yöntemde benzer sonuçların elde edilmesi ve gruplar arası anlamlı fark bulunmaması her iki yöntemin de klinik uygulamalarda kullanılabilirliğini göstermektedir. Elde edilen bulguların desteklenmesi için sonraki dönemde daha fazla örneklem ile daha fazla klinik araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the effects of two different working length determination methods on the incidence of postoperative pain in single-rooted, single-canal teeth undergoing root canal retreatment (RCR). Sixty-four previously treated, single-rooted, single-canal teeth, which were determined to require RCR based on clinical symptoms and radiographic findings, were randomly and equally divided into two groups and included in the study. Two distinct working mechanisms of an integrated endodontic motor with an apex locator were used in our study. One method involved simultaneous determination of the working length during canal shaping, while the other method determined the working length with a hand file after the canal filling was removed. After the session in which the methods were applied and the working length was determined, participants' pain levels were recorded using a visual analog scale (VAS) at 6-12 hours and on days 1-2-3-4-5-6-7. The statistical analysis of the obtained data was performed. Our study found that both methods resulted in similar outcomes concerning postoperative pain. It was observed that postoperative pain decreased over the course of a week in both groups. However, there was no statistically significant difference in VAS scores between the two groups at any time point (p>0.05). In conclusion, the similar outcomes obtained from both methods and the lack of significant differences between the groups suggest that both methods are viable for clinical use. Further clinical research with larger sample sizes is needed to support these findings.