Gebelerin psikososyal sağlık durumları ile doğum tutumu ve sağlıklı yaşam davranışları arasındaki ilişki
The relationship between health status, birth attitudes and healthy life behaviours of pregnant women
  1. Tez No: 913168
  2. Yazar: ZEYNEP KÜBRA DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, psikososyal sağlık, doğum korkusu, sağlıklı yaşam davranışları, trimester, Pregnancy, psychosocial health, fear of childbirth, healthy life behaviors, trimester
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırma 28 hafta ve üzeri gebe kadınların psikososyal sağlık durumları ile doğum tutumu ve sağlıklı yaşam davranışları arasındaki ilişkinin ve etkileyen faktörlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türdedir. Çalışmanın örneklemi Mayıs 2023- Mayıs 2024 tarihleri arasında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran 911 gebeden oluşmaktadır. Veriler, literatüre paralel şekilde hazırlanan Tanıtıcı Bilgi Formu, Gebelikte Psikososyal Sağlığı Değerlendirme Ölçeği (GPSDÖ), Doğum Tutum Ölçeği (DTÖ) ve Gebelikte Sağlıklı Yaşam Davranışları Ölçeği (GSYDÖ) ile toplanmış; SPSS for Windows 22 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin normallik varsayımına uygunlukları ise“Kurtosis”ve“Skewness”kat sayıları (±2) ile hesaplanmıştır. Verilerin analizinde bağımsız gruplarda t testi, ANOVA, Pearson korelasyon analizi ve Spearman Korelasyon analizleri kullanılmıştır. Gebelerin psikososyal sağlık düzeyleri ile doğum tutumu ve sağlıklı yaşam davranışları arasındaki ilişkinin incelendiği bu çalışmada; ilköğretim mezunu olan (p0,005), gebelikte herhangi bir yakınma yaşama (p0,05), ekonomik durumu iyi olan (p=0,004), çekirdek aileye mensup (p0.05). Çalışmamızın neticesinde edindiğimiz veriler doğrultusunda mevcut konuda, farklı etnik gruplarla, farklı bölgelerde daha kapsamlı çeşitli çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the relationship between the psychosocial health status of pregnant women aged 28 weeks and over, birth attitude and healthy life behaviours and the factors affecting them. The study is descriptive and correlational. The sample of the study consisted of 911 pregnant women who applied to Ankara Training and Research Hospital between May 2023 and May 2024. The data were collected with the Descriptive Information Form, Pregnancy Psychosocial Health Assessment Scale (PPHAS), Childbirth Attitudes Question-naire (CAQ) and Healthy Life Behaviors in Pregnancy Scale (HLBS) prepared in parallel with the literature and analyzed with SPSS for Windows 22 package program. The conformity of the data to the normality assumption was calculated with“Kurtosis”and“Skewness”coefficients (±2). Independent groups t test, ANOVA, Pearson correlation analysis and Spearman Correlation analyses were used to analyze the data. In this study in which the relationship between psychosocial health levels of pregnant women and birth attitude and healthy life behaviors was examined, it was found that women who were primary school graduates (p0.005), having any complaints during pregnancy (p0.05), had a good economic status (p=0.004), belonged to a nuclear family (p0.05). In line with the data obtained as a result of our study, it is recommended that more comprehensive studies should be conducted in different regions with different ethnic groups.