Unpacking moral hypocrisy: Differentiating the effects of moral self-licensing, cognitive, emotional, and behavioral outcomes of moral hypocrisy
Ahlaki ikiyüzlülüğün çözümlenmesi: Ahlaki öz-gerekçelendirmenin etkilerinin ve ahlaki ikiyüzlülüğün bilişsel, duygusal ve davranışsal sonuçlarının ayrıştırılması
  1. Tez No: 913195
  2. Yazar: HÜSEYİN ŞEKERLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMŞAFAK ÇUKUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlaki ikiyüzlülük, ahlaki öz-gerekçelendirme, ahlaki ikiyüzlülük davranışının nedenleri ve sonuçları, Moral hypocrisy, moral self-justification, causes and outcomes of moral hypocrisy behavior
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Ahlaki ikiyüzlülük davranışını bireysel düzeyde tespit edebilecek deneysel yöntemlerin eksikliği, literatürde önemli bir boşluk oluşturmaktadır. Bu eksikliği gidermek amacıyla, çalışmanın birinci bölümünde (N=101), ahlaki ikiyüzlülük sergileyen bireyleri doğrudan değerlendirmeyi amaçlayan yeni bir deneysel yöntem (zarf yöntemi) geliştirilmiştir. Bu yöntemin etkililiği, Ki-kare testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde (N=381), yeni yöntem kullanılarak ahlaki ikiyüzlülük davranışının nedenleri (ahlaki öz-gerekçelendirme, maddecilik, kendini ayarlama, dini yönelim) incelenmiştir. Katılımcılar, Maddeci Değerler Ölçeği, Kendini Ayarlama Ölçeği ve Dini Yönelim Ölçeğini doldurmuştur. Veriler, Ki-kare testi, bağımsız örneklemler için t-testi ve ikili lojistik regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde (N=196), ahlaki ikiyüzlülüğün bilişsel (mikro-makro adalet algısı ve durumsal benlik saygısı), duygusal (öz-bilinçli duygular) ve davranışsal (bağış yapma) sonuçları incelenmiştir. Katılımcılar, Mikro-Makro Adalet Algısı Ölçeği, Durumsal Benlik Saygısı Ölçeği, Duygusal Emek Ölçeği ve Yardım Davranışı Ölçeğini doldurmuştur. İkinci bölümden elde edilen bulgular, ahlaki öz-gerekçelendirme manipülasyonunun etkili olduğunu ve ahlaki ikiyüzlülük sergileyen bireylerin, bu davranışı sergilemeyenlere kıyasla daha yüksek düzeyde kendini ayarlama eğilimi gösterdiğini ortaya koymuştur. Üçüncü bölümde yapılan analizler ise, ahlaki ikiyüzlülük sergileyen bireylerin mikro adalet eğilimlerinin daha yüksek düzeyde olduğunu, durumsal sosyal benlik saygılarının daha düşük düzeyde olduğunu, bağış yapma olasılıklarının daha fazla olduğunu ve utanç duygularının daha yüksek düzeyde olduğunu göstermiştir. Bu çalışmanın temel katkısı, ahlaki ikiyüzlülük sergileyen bireyleri bireysel düzeyde tespit etmeye olanak tanıyan yeni bir yöntemin geliştirilmesidir. Gelecekte, bu yöntemin farklı değişkenler ve örneklemlerle, kültüre duyarlı ölçme araçları kullanılarak uygulanması, yöntemin geçerliliğini değerlendirmek açısından kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
The lack of experimental methods to detect moral hypocrisy doers individually presents a significant gap in the literature. To address this issue, the first part of this study (N=101) developed a novel experimental method, the envelope method, aimed at directly assessing individuals who engage in moral hypocrisy. The effectiveness of this method was evaluated using the Chi-square test. In the second part of the study (N=381), the newly developed method was employed to investigate the causes of moral hypocrisy behavior, focusing on moral self-licensing materialism, self-monitoring, and religious orientation. Participants completed the Material Values Scale, Self-Monitoring Scale, and Religious Orientation Scale. The data were analyzed using the Chi-square test, independent samples t-test, and binary logistic regression analysis. The third part of the study (N=196) examined the cognitive (micro-macro justice perception and state self-esteem), emotional (self-conscious emotions), and behavioral (donation as a helping behavior) outcomes of moral hypocrisy. Participants completed the Micro-Macro Justice Perception Scale, State Self-Esteem Scale, Emotional Labor Scale, and Helping Behavior Scale. The findings from the second part indicated that the moral self-licensing manipulation was effective, and participants engaging in moral hypocrisy exhibited higher levels of self-monitoring compared to those who did not. Analyses in the third part revealed that participants displaying moral hypocrisy had higher tendencies toward micro justice, significantly lower state social self-esteem, a greater likelihood of donating, and higher levels of shame compared to their counterparts. The primary contribution of this study lies in the development of a novel method that enables the identification of individuals engaging in moral hypocrisy individually. Future research applying this method with different variables and samples, using culturally sensitive measurement tools, is crucial for evaluating its validity.