Sıçanlarda over iskemi reperfüzyon hasarına α - pinene'in etkileri
Effects of α-pinene on ovarian ischemia reperfusion injury in rats
- Tez No: 913412
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİME ÖZBEK ŞEBİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Over iskemi reperfüzyon hasarı, inflamasyon, oksidatif stres, α-Pinene, Ovarian ischemia reperfusion injury, inflammation, oxidative stress, α-Pinene
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Sıklıkla üreme çağındaki kadınlarda görülen over torsiyonu, iskemi ve reperfüzyon (I/R) hasarı sonucunda kadınlarda infertilite, peritonit gibi sorunlara sebep olmaktadır. α Pinene (AP)'nin anti-inflamatuar, antioksidan ve antiapoptotik etkileri olduğu belirlenen monoterpen bir bileşiktir. Bu çalışmanın amacı, toplum sağlığı için önemli bir infertilite ve bazen mortalite nedeni over torsiyonuna bağlı I/R hasarının oluşmasını engelleyebilecek potansiyel bir ajan olan AP'nin over I/R modelindeki protektif etkilerini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Bu çalışma, 28 adet Wistar-Albino cinsi dişi sıçan ile yapıldı. Over dokusunda TNF-α, IL-1β, IL-10, MDA, IMA, SOD ve SIRT1 düzeyleri ELISA yöntemi kullanılarak saptandı. Sıçanlardan alınan over dokularında histopatoloji ve immünohistokimyasal analizler yapılarak Bcl-2, Kaspaz-3, LC3B, NFκB düzeyleri saptandı. Bulgular: I/R hasarıyla over dokularında artan TNF-α ve IL-1β'nın düşük ve yüksek doz AP tedavi gruplarında anlamlı derecede azaldığı saptandı. I/R hasarı ile azalan IL-10 düzeyi AP ile tedavi gruplarında anlamlı düzeyde arttı. IMA ve MDA düzeyleri düşük ve yüksek doz AP tedavi gruplarında anlamlı derecede azalırken SOD aktivitesinde artış oldu. Apoptoz biyobelirteçlerinden olan Kaspaz-3 düşük ve yüksek doz AP tedavi gruplarında azalırken antiapoptotik Bcl-2 immunreaktivitesi arttı. I/R hasarı ile artan LC3B ve NFκB seviyeleri AP ile tedavi gruplarında anlamlı derecede azalmıştır. Ayrıca hematoksilen eozin ile boyanan over dokularında AP'nin I/R hasarının neden olduğu hemoraji, ödem, vasküler konjesyon ve foliküler dejenerasyonları engellediği saptandı. Sonuç: AP'nin over dokularında I/R hasarına karşı anti-inflamatuar, antiapoptotik ve otofaji inhibitörü etkiler gösterdiği ve oksidatif stres üzerine azaltıcı etki yaptığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Ovarian torsion, a common issue in women of reproductive age, can lead to infertility and peritonitis due to ischemia and reperfusion (I/R) injury. The potential of α Pinene (AP), a monoterpene compound with anti-inflammatory, antioxidant, and antiapoptotic effects, to prevent the formation of I/R injury due to ovarian torsion is a promising area of research. This study aims to investigate the protective effects of AP, offering hope for the prevention of infertility and mortality in the ovarian I/R model. Material and Method: This study was conducted with 28 Wistar-Albino female rats. TNF-α, IL-1β, IL-10, MDA, IMA, SOD, and SIRT1 levels in ovarian tissue were determined using the ELISA method. Histopathology and immunohistochemical analyses were performed on ovarian tissues taken from rats to determine Bcl-2, Caspase-3, LC3B, and NFκB levels. Results: TNF-α and IL-1β, which increased in ovarian tissues with I/R injury, were found to have decreased significantly in low and high dose AP treatment groups. IL-10 levels decreased with I/R injury and increased substantially in AP treatment groups. IMA and MDA levels were significantly reduced in low and high-dose α-Pinene treatment groups, while SOD activity increased. Caspase-3, one of the apoptosis biomarkers, decreased in low and high-dose AP treatment groups, while antiapoptotic Bcl-2 immunoreactivity increased. LC3B and NFκB levels, which increased with I/R injury, decreased significantly in AP treatment groups. In addition, it was determined that AP prevented hemorrhage, edema, vascular congestion, and follicular degeneration caused by I/R injury in ovarian tissues stained with hematoxylin and eosin. Conclusion: AP showed anti-inflammatory, antiapoptotic, and autophagy inhibitory effects against I/R injury in ovarian tissues and reduced oxidative stress.