Türkiye' de betonarme eğitim yapılarının deprem güçlendirme süreçlerinin maliyet analizleri için yeni yöntem önerisi: İstanbul'daki eğitim yapıları örneği
New method proposal for cost analysis of earthquake strengthening processes of reinforced concrete educational buildings in Turkey: Example of educational buildings in Istanbul
- Tez No: 913464
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Deprem, güçlendirme, güçlendirme maliyeti, maliyet analizi, betonarme eğitim yapıları, Earthquake, retrofitting, retrofitting cost, cost analysis, reinforced concrete educational buildings
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Türkiye bir deprem ülkesi olup sürekli olarak depremler yaşamaktadır. Bu depremler küçük ve büyük ölçekte yıkıcı etkiye sahip olabilmektedirler. Geçmişte yaşanan ve halen yaşanmakta olan depremler dikkate alındığında Türkiye' nin depremler karşısında belli önlemler alma konusunda birçok kez çözüm arayışına girdiği görülmektedir. Bu önlemlerden yapılar için alınabilecek olanına deprem güçlendirmesi denilmektedir. Bu çalışmada, Türkiye' de depreme karşı alınan önlemler, depremin boyutları, deprem ve deprem güçlendirmesinin literatürdeki yeri, geçmişten günümüze genel ve yerel otoriteler, yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından bu konuda yapılan çalışmalar ve betonarme yapıların güçlendirme, proje ve maliyet süreçleri gibi konular incelenecektir. Yapılan bu çalışma ile genel olarak literatürdeki yeri tanımlanan deprem konusunun bir parçası olan yapıların deprem güçlendirme maliyet süreçleri irdelenecektir. Ülkemizde teknik olarak depreme karşı güçlendirmesi uygun bulunan bir bina için güçlendirme veya yıkım kararı alınmasında son aşamanın maliyet analizinin yapılması olduğu bilinmektedir. Yapılan maliyet analizlerinde bu kararın alınmasının, yapının güçlendirme maliyetinin sıfırdan yapılması maliyetine oranlanmasına bağlı olduğu bilinmektedir. Genelde elde edilen bu oranın %40 'ı geçmesi halinde yapılar için yıkım kararı alınmakta, %40' ın altında kalması halinde ise yapılar için güçlendirme kararı alınabildiği bilinmektedir. Ancak bu yöntem herhangi bir ekonomik değerlendirme yöntemini referans almadığından, ağırlıkla doğru sonuçları vermemektedir. Bu çalışmada, karar aşamasında kullanıldığı bilinen %40 değeri ile karar verme yöntemi yerine yeni bir yöntem önerisinde bulunulacaktır. Yapılacak çalışma için güçlendirme projeleri tamamlanmış ve resmi kararları alınmış İstanbul'daki eğitim yapıları örnek olarak seçilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında örnek olarak seçilen yapıların güncel ekonomik değerlerini veren yeni bir yöntem önerisi incelenecektir. Ikinci aşamada, literatürden elde edilen bu öneriye ek olarak hesaplanan yeni bir katsayı önerilecektir. Son aşamada ise bu katsayının, maliyetlere uygulanarak makul sonuçlar verip vermediği incelencektir. Yeni yöntem önerisine göre alınacak kararlar, alınan resmi kararlar ve %40 değeri ile verilen kararlar ile kıyaslanacaktır. Böylece yeni yöntem önerisinin doğru sonuçlar verip vermediği test edilmiş olacaktır.
Özet (Çeviri)
Türkiye is an earthquake country and constantly experiences earthquakes. These earthquakes can have devastating effects on small and large scales. Considering the earthquakes that have occurred in the past and are still occurring, it can be seen that Turkey has sought solutions many times to take certain precautions against earthquakes. Among these measures, the ones that can be taken for buildings are called earthquake strengthening. In this study, issues such as the measures taken against earthquakes in Türkiye, the dimensions of the earthquake, the place of earthquake and seismic retrofit in the literature, the studies carried out on this subject by general and local authorities, authorized institutions and organizations from pas to present, and seismic retrofitting, project and cost processes of reinforced buildings will be examined. With this study, the earthquake strengthening cost processes of buildings, which are a part of the earthquake issue generally defined in the literature, will be examined. It is known that in our country, the last step in making a decision to retrofit or demolish a building that is technically suitable for strengthening against earthquakes is to make a cost analysis. It is known that making this decision depends on the ratio of the cost of retrofitting the structure to the cost of building it from scratch. It is generally known that if this ratio exceeds 40%, a decision to demolish the buildings is made, and if it remains below 40%, a decision to strengthen the buildings can be made. However, since this method does not reference any economic evaluation method, it does not give accurate results. In this study, a new method will be proposed instead of the decision-making method with the 40% value known to be used in the decision stage. For the study to be carried out, the educational buildings in Istanbul, whose reinforcement projects were completed and official decisions were taken, were selected as examples. In the first stage of the study, a new method proposal that gives the current economic values of the buildings selected as examples will be examined. In the second stage, a new coefficient calculated in addition to this suggestion obtained from the literature will be proposed. In the final stage, it will be examined whether this coefficient gives reasonable results by applying it to costs. The decisions to be taken according to the new method proposal will be compared with the official decisions taken and the decisions made with the 40% value. Thus, it will be tested whether the new method proposal gives correct results.