Solucan kompostu ve kil maden atığı karışımlarının bitki yetiştirmeye uygunluğunun değerlendirilmesi
Evaluation of the suitability of vermicompost and clay mine waste mixtures for plant growth
- Tez No: 913532
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLRİZ BAYÇU KAHYAOĞLU, PROF. DR. ENDER MAKİNECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Biology, Botany, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pinus pinaster Ait, kil maden atığı, solucan kompostu, biyokütle, Pinus pinaster Ait, clay mine waste, vermicompost, biomass
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tez çalışmasında kil maden atığı ve solucan kompostu karışımlarının bitki yetiştirmeye uygunluğu değerlendirilmiştir. Sahil Çamı (Pinus pinaster Ait.) fidanları farklı karışımlarda yetiştirilmiş ve fidan bileşenlerinin uzunlukları, kuru ağırlıkları ve kök boğazı çapları ölçülmüştür. Toprak üstü ve toprak altı biyokütleleri ile toplam fidan biyokütlesi belirlenmiştir. İbrelerin karbon (%C) ve azot (%N) analizleri kuru yakma yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Kil madeni atığı ve vermikompost karışımlarının pH ve elektriksel iletkenliği (EC) belirlenmiştir. Organik karbon (%C) Walkey-Black ıslak yöntemiyle, azot (%N) ise Kjeldahl yöntemi ile analiz edilmiştir. Kil karışımında ayrışmış solucan kompostu en yüksek azot değerine (%3,329), %100 kil materyali ise en düşük azot değerine (%0,0033) sahiptir. Karışımda en yüksek organik karbon değeri (%44,547) ayrışmamış solucan kompostunda ve en düşük organik karbon değeri (%0,246), %10 solucan kompostu + %90 kil karışımında elde edilmiştir. İbrelerde %100 kil ortamında azot değeri (%3,654) ile en yüksek, %50 kum + %50 kil karışımında en düşük azot değeri (%1,929) elde edilmiştir. İbrelerde yüksek karbon değeri (%51,165) %40 solucan kompostu + %60 kil karışımında gözlemlenirken, en düşük karbon değeri (%47,235) ise %20 solucan kompostu + %20 kum + %60 kil karışımında bulunmuştur. En uzun kök ve gövde uzunluğu %10 solucan kompostu + %90 kil karışımında belirlenmiştir. Tepe boyu, toprak üstü fidan boyu içindeki en yüksek değerler %40 solucan kompostu + %40 kum + %20 kil ortamında yetiştirilen fidanlarda saptanmıştır. Toplam fidan boyu, toplam fidan biyokütlesi en iyi %20 solucan kompostu + %20 kum + %60 kil karışımında sonuçlanmıştır. Toprak üstü biyokütle ve gövde biyokütlesi en çok %40 solucan kompostu + %40 kum + %20 kil ve %20 solucan kompostu + %20 kum + %60 kil karışımlarında sonuç göstermiştir. Kök boğaz çapı % 10 solucan kompostu + %10 kum + %90 kil ve %20 solucan kompostu + %80 kil ortamlarımda yüksek değer göstermektedir. Kök biyokütlesi en fazla %20 solucan kompostu + %20 kum + %40 kil ve %10 solucan kompostu + %90 kil ortamlarında yetiştirilen fidanlarda görülmüştür. Kök/gövde oranında en büyük değer %100 kil ortamında alınmıştır. %50 kum + %50 kil kök boğazı çapı ve kök/gövde parametreleri hariç belirtilen tüm parametrelerde en düşük değere sahiptir. Elde edilen veriler, istatistiksel analizler ile değerlendirilmiştir. Spesifik olarak, solucan kompostu içeren karışımlar, fidanların genel büyüme parametrelerini, biyokütle üretimini ve kök gelişimini iyileştirmiş, ayrıca azot ve karbon değerleri üzerinde anlamlı değişiklikler meydana getirmiştir. Bu sonuçlar, solucan kompostunun toprak verimliliği ve bitki gelişimi üzerindeki potansiyel etkilerini ortaya koymaktadır. Sahil Çamı (Pinus pinaster Ait.) fidanlarının kil maden atıklarının bulunduğu bölgelerde belirtilen materyaller ve karışımlarla yetiştirilebileceği, ayrıca ileride yapılması planlanan fitoremediasyon ve ekorestorasyon çalışmalarında başarıyla yer alabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the suitability of clay mine waste and vermicompost mixtures for plant growth was evaluated. Maritime Pine (Pinus pinaster Ait.) saplings were grown in different mixtures and the lengths, dry weights and root collar diameters of the sapling components were measured. Aboveground and belowground biomass and total sapling biomass were determined. Carbon (%C) and nitrogen (%N) analyses of the needles were carried out using the dry burning method. pH and electrical conductivity (EC) of the clay mine waste and vermicompost mixtures were determined. Organic carbon (%C) was analysed with the Walkey-Black wet method and nitrogen (%N) was determined with the Kjeldahl method. In the clay mixture, decomposed vermicompost had the highest nitrogen value (%3,329), while %100 clay material had the lowest (%0,0033). The highest organic carbon value (%44,547) in the mixture was obtained in the undecomposed vermicompost and the lowest organic carbon value (%0,246) was obtained in the %10 vermicompost + %90 clay mixture. The highest nitrogen value (%3,654) was obtained in the %100 clay medium in the needles, and the lowest nitrogen value (%1,929) was obtained in the %50 sand + %50 clay mixture. The highest carbon value (%51,165) in the needles was observed in the %40 vermicompost + %60 clay mixture, while the lowest carbon value (%47,235) was found in the %20 vermicompost + %20 sand + %60 clay mixture. The longest root and stem length was determined in the %10 vermicompost + %90 clay mixture. The highest values in crown height and above-ground sapling length were determined in the sapling grown in the %40 vermicompost + %40 sand + %20 clay mixture. Total sapling length, total sapling biomass were best obtained in %20 vermicompost + %20 sand + %60 clay mixture. Aboveground biomass and stem biomass showed the best results in %40 vermicompost + %40 sand + %20 clay and %20 vermicompost + %20 sand + %60 clay mixtures. Root collar diameter showed high values in %10 vermicompost + %10 sand + %90 clay and %20 vermicompost + %80 clay mixtures. Root biomass was highest in saplings grown in %20 vermicompost + %20 sand + %40 clay and %10 vermicompost + %90 clay mixtures. The highest value in root/stem ratio was obtained in %100 clay. %50 sand + %50 clay has the lowest value in all of the specified parameters except root collar diameter and root/stem parameters. The obtained data were evaluated with statistical analyses. Specifically, the mixtures containing vermicompost improved the general growth parameters, biomass production and root development of the saplings, and also caused significant changes on nitrogen and carbon values. These results reveal the potential effects of vermicompost on soil fertility and plant development. It is thought that Maritime Pine (Pinus pinaster Ait.) seedlings can be grown with the specified materials and mixtures in the regions where clay mine wastes are present, and can also be successfully included in the phytoremediation and ecorestoration studies planned to be carried out in the future.