İbn Sina'da ayüstü alem kavramı
The concept of superlunar universe in Avicenna
- Tez No: 913548
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM MARAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ayüstü Âlem, Melekler, Sudûr, Ayaltı Âlem, Tanrı, Superlunar Universe, Angels, Sublunar Universe, Emanation, God
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada İbn Sînâ'da (ö. 428/1037)“ayüstü âlem”kavramının nasıl ele alındığı incelenmekte ve bu kavramın dinî literatürdeki“melekliğe”olan tekâbuliyetinin ortaya konması amaçlanmaktadır. Allah ile ayaltı âlem arasında bir aracı varlık kategorisi olan ayüstü âlem ya da melekliğin, varoluşun meydana gelişinde, Tanrı'nın Tanrı oluşuna halel gelmemesi açısından, yokluğu düşünülemez bir önem teşkil ettiği açıklanmaya çalışılmıştır. Bu araştırma ile İbn Sînâ felsefesinde sudûr teorisi ile kurulan sistemde, ayüstü âlem ya da melekliğe denk gelen varlık âleminin Tanrı ile ayaltı âlem arasında, icra ettiği fonksiyonlar açısından bir bağ oluşturduğu, böylece birlik ve çokluk, soyut ile somut arasındaki irtibatın Tanrı'nın failliğine halel gelmeden sağlandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is examined how Ibn Sînâ's (d. 1037) concept of“lunar world”is handled and it is aimed to reveal the correspondence of this concept to“angelism”in religious literature. It has been tried to explain that the superlunar or angelic realm, which is an intermediary entity category between Allah and the sublunar realm, has an unimaginable importance in the occurrence of existence, in terms of not harming the existence of God as God. With this research, the system established with the theory of emanation in the philosophy of Avicenna, the superlunar universe or the univers of existence, which corresponds to the angelic universe, creates a bond between God and the sublunar universe in terms of the functions they perform, thus, it has been determined that the connection between unity and multiplicity, intangible and tangible is provided without prejudice to God's agency.