Profesyonel kadın voleybolcularda kalça eklemi mobilizasyonunun dikey sıçrama mesafesine akut etkisi
The acute effect of hip joint mobilization on vertical jump distance in professional women volleyball players
- Tez No: 913553
- Danışmanlar: PROF. DR. BERKANT MUAMMER KAYATEKİN, PROF. DR. ERTUĞRUL GELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Spor, Physiology, Physiotherapy and Rehabilitation, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dikey Sıçrama, Kalça Eklemi, Eklem Mobilizasyonu, Profesyonel Kadın Voleybolcular, Vertical Jump, Hip Joint, Joint Mobilization, Professional Female Volleyball Players
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Fizyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Bu tez çalışması, profesyonel kadın voleybolcularda kalça eklemi mobilizasyonunun dikey sıçrama mesafesine olan akut etkisini araştırmak için yapılmıştır. Yöntem: Araştırma, 13 profesyonel kadın voleybol oyuncusunu kapsamış ve katılımcıların antropometrik ölçümleri elektronik tartı ve boy ölçer kullanılarak yapılmıştır. Katılımcıların ortalama yaşlarının 24 yıl, ortalama boylarının 178,69 cm ve ortalama vücut ağırlıklarının 66,69 kg olduğu saptanmıştır. Tüm katılımcılara, kalça mobilizasyonu uygulaması öncesi ve sonrasında aktif sıçrama yaptırılarak dikey sıçrama performansları ölçülmüştür. Kalça mobilizasyonu her bir oyuncu için kalça-diz eklemleri fleksiyon pozisyonundayken, ilk olarak uygulamacı tarafından femur periferinden tutarak pasif şekilde anterior-posterior glide uygulamasını 5 saniyelik intervalli şekilde 1 dakika, ikinci olarak da femur periferinden pasif sirkümdiksiyon uygulamasını ritmik şekilde 1 dakika, üçüncü olarak tibia periferinden tutarak traksiyon uygulamasını 5 saniyelik intervalli şekilde 1 dakika boyunca uygulanmıştır. Shapiro Wilk testi kullanılarak verilerin normal dağılmadığı tespit edilmiş ve veriler Wilcoxon İşaretli Sıralar testi ile analiz edilmiştir. Anlamlılık düzeyi p< 0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada, öncelikle katılımcıların yaş, boy, vücut ağırlığı ve beden kütle indeksi (BKI) gibi antropometrik ölçümleri incelenmiştir. Katılımcıların yaş aralığı 18 ile 31 yıl, yaş ortalaması 24 yıl ve boy ortalaması 178 cm olarak bulunmuştur. Vücut ağırlığı ortalaması 66,7 kg, medyan boyu 177 cm ve medyan vücut ağırlığı 69 kg olarak hesaplanmıştır. BKI ortalaması 20,8 m2/kg'dir. Sıçrama mesafesi son test sonuçlarının ön teste göre daha fazla olduğu saptanmıştır (p=0,021). Bu, çalışmanın hipotezini destekler biçimde, kalça eklemi mobilizasyonunun dikey sıçrama performansı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir olumlu etki gösterdiğini ortaya koymaktadır. Sonuç: Bu tez çalışması, kalça eklemi mobilizasyonunun, profesyonel kadın voleybol oyuncularının dikey sıçrama performansı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Bu bulgular, spor bilimleri ve voleybol antrenman metodolojilerinde kullanılacak uygulamalar için faydalar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This thesis study was conducted to investigate the acute effect of hip joint mobilization on vertical jump distance in professional female volleyball players. Method: The research included 13 professional female volleyball players, and anthropometric measurements of the participants were made using electronic scales and height meters. It was determined that the average age of the participants was 24, their average height was 178.69 cm and their average body weight was 66.69 kg. All participants had active jumping before and after the hip mobilization application and their vertical jump performance was measured. Hip mobilization is performed for each player while the hip-knee joints are in flexion position. Firstly, the practitioner applies passive anterior-posterior glide by holding the femur periphery with 5-second intervals for 1 minute, secondly, passive circumduction application from the femur periphery rhythmically for 1 minute, thirdly the tibia. Traction was applied by holding it from the periphery for 1 minute with 5-second intervals. Using the Shapiro Wilk test, it was determined that the data were not normally distributed and the data were analyzed with the Wilcoxon Signed Rank test. The significance level was accepted as p < 0.05. Results: In this study, participants' anthropometric measurements such as age, height, body weight and body mass index (BMI) were examined. The age range of the participants was found to be 18 to 31 years, the average age was 24 years and the average height was 178 cm. The average body weight was calculated as 66.7 kg, the median height was 177 cm, and the median body weight was 69 kg. The average BMI is 20.8 m2/kg. It was determined that the jumping distance post-test results were greater than the pre-test (p = 0.021). This reveals that hip joint mobilization has a statistically significant positive effect on vertical jump performance, supporting the study's hypothesis. Conclusion: This thesis study revealed that hip joint mobilization has a positive effect on the vertical jump performance of professional female volleyball players. These findings provide important insights for applications in sports science and volleyball training methodologies.