Akciğer kanserli hastalarda doku ve serum sialik asit düzeylerinin incelenmesi
The Ssgnificance of serun and tissue sialic acid levels in patients with lung carcinoma
  1. Tez No: 91356
  2. Yazar: ŞEBNEM SELEN İŞBİLİR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELMA SÜER GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Onkoloji, Biochemistry, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Sialik asid, akciğer kanseri, metastaz. 50, Sialic acid, lung carcinoma, metastase. 51
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
7. ÖZET Sialik asidler doğada protein veya lipide bağlı oligosakkaridlerde terminal şekerler halinde yaygın olarak bulunurlar. Hücre yüzeyine negatif yük kazandırırlar, hücre-hücre ve hücre-matriks etkileşimlerinde önemli rol oynarlar. Tümör hücrelerinin değişmiş yüzey özellikleri olduğu ve bu değişimlerden kısmen plazma membranı üzerindeki artmış sialo-glikokonjugatların sorumlu olduğu bildirilmiştir. Bu artmış sialilasyon malign hücrenin davranışını, invazyon ve metastaz yeteneğini etkilemektedir. Bu çalışmada; akciğer kanserli hastalarda sialik asid düzeylerini inceleyerek, serum ve doku total sialik asid ve lipide bağlı sialik asid düzeylerinin metastazı olan ve olmayan hastaları birbirinden ayırmada bir marker olup olmayacağını araştırmayı ve böylece sialik asidin hücrenin metastaz yeteneğindeki rolünü irdelemeyi amaçladık. Çalışmamızda tümör dokusunun ve çevre sağlıklı dokunun total ve lipide bağlı sialik asid düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Ekstrapulmoner metastazı olan akciğer kanserli hastaların serum total sialik asid düzeyleri sadece ekstrapulmoner metastazı olmayan epidermoid karsinomalı hastalardan anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Oysa ekstrapulmoner metastazı olan akciğer kanserli hastaların lipide bağlı sialik asid düzeyleri ekstrapulmoner metastazı olmayan epidermoid karsinomalı hastalara, adenokarsinomalı hastalara ve küçük hücreli akciğer kanserli hastalara göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Sonuç olarak ekstrapulmoner metastazı olan akciğer kanserli hastaları ekstrapulmoner metastazı olmayan epidermoid karsinomalı, adenokarsinomalı ve küçük hücreli akciğer kanserli hastalardan ayırmada serum lipide bağlı sialik asid düzeylerinin bir marker olarak kullanılabileceğini ancak, ekstrapulmoner metastazı olan akciğer kanserli hastaları sadece ekstrapulmoner metastazı olmayan epidermoid karsinomalı hastalardan 49ayırmada serum total sialik asid düzeylerinin bir marker olarak görev yapabileceğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY The sialic acids are widely distributed in nature as terminal sugars on oligosaccahrides attached to protein or lipid moieties. They impart a net negative charge to the cell surface and are important in cell-to-cell or cell-to-matrix interactions. It has been suggested that tumor cells have changed surface properties and altered sialo-glycoconjugates expressed on the plasma membrane are in partly responsible for these changes. The behaviour and ability to invide and metastasize of the cells are affected by these altered surfaces. In this study we determined serum and tissue total and lipid-bound sialic acid levels in patient with lung cancer and evaluated their usefulness as tumor markers for distinguishing patients with extrapulmonary metastasis from patients with no extrapulmonary metastasis and the role of sialic acid for the ability of cell to metastasize. In this study we could not find a difference between the levels of total and lipid-bound sialic acid of tumor tissues and adjacent normal tissues. Serum total sialic acid levels of lung cancer patients with extrapulmonary metastasis were found to be elevated as compared to epidermoid carcinoma patients with no extrapulmonary metastasis only. Whereas serum lipid- bound sialic acid levels of patients with extrapulmonary metastasis were found to be elevated as compared to epidermoid carcinoma, adenocarcinoma and squamous cell carcinoma patients with no extrapulmonary metastasis. As a result, we may report that, serum lipid-bound sialic acid levels can be used as markers for distinguishing patients with extrapulmonary metastasis from epidermoid carcinoma, adenocarcinoma and squamous cell carcinoma patients with no extrapulmonary metastasis, whereas serum total sialic acid levels can be used as markers only for distinguishing patients with extrapulmonary metastasis from epidermoid carcinoma patients with no extrapulmonary metastasis.