Spor bilimleri fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin çok yönlü liderlik yönelimleri ile sportif sorunlarla başa çıkma düzeylerinin incelenmesi
Examination of multifaceted leadership orientations and levels of coping with sports-related problems among students studying at the faculty of sports sciences
- Tez No: 913605
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA SABAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Spor, Sportif sorunlar, Leadership, Sports, Sports-Related Problems
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Amasya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada spor bilimleri fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin çok yönlü liderlik yönelimleri ile sportif sorunlarla başa çıkma düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'de spor bilimleri fakültesinde öğrenim gören öğrenciler oluşturmakta olup, örneklem grubu 406 öğrenci kapsamındadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Çok Yönlü Liderlik Yönelimleri Ölçeği”ve“Sportif Sorunlarla Başa Çıkma Becerileri Envanteri”kullanılmıştır. Tüm istatistiksel hesaplamalar SPSS 26.0 V istatistik paket programda yapılmıştır. Araştırmada, cinsiyet durumuna göre bireylerin çok yönlü liderlik yönelimleri ölçek ve sportif sorunlarla başa çıkma ve toplam puan ve alt boyut (baskı altında yüksek performans) toplam puanları arasında istatistiki olarak anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Bölüm durumuna göre bireylerin sportif sorunlarla başa çıkma ölçek toplam puan ve alt boyut toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmezken ve çok yönlü liderlik yönelimleri ölçek toplam puan ve yapısal liderlik, politik liderlik ve karizmatik liderlik alt boyut toplam puanları arasında istatistiki olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Sınıf değişkenine göre bireylerin çok yönlü liderlik yönelimleri ölçek toplam puan ve alt boyut toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmezken ve Sportif Sorunlarla Başa Çıkma Becerileri Envanteri alt boyut kapsamında yer alan kaygıdan uzak olma boyutunda istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Spor branşına göre bireylerin çok yönlü liderlik yönelimleri ölçek toplam puan ve alt boyut toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmezken ve sportif sorunlarla başa çıkma becerileri envanteri alt boyut kapsamında yer alan antrenörlük durumu boyutunda istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Spor yapma durumuna göre bireylerin çok yönlü liderlik yönelimleri ölçek toplam puan ve alt boyut toplam puanlar arasında istatistiksek olarak anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Son olarak araştırmada, yaş durumuna göre bireylerin sportif sorunlarla başa çıkma ve çok yönlü liderlik yönelimleri ölçek toplam puan ve alt boyut toplam puanları arasında istatistiki olarak anlamlı farklılık tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the multidimensional leadership orientations and coping with sports problems levels of students studying at the faculty of sports sciences. For this purpose, the relational screening model, one of the quantitative research methods, was used in the study. The universe of the study consists of students studying at the faculty of sports sciences in Turkey, and the sample group consists of 406 students. The“Multidimensional Leadership Orientation Scale”and the“Sports Problem Coping Skills Inventory”were used as data collection tools in the study. All statistical calculations were made in the SPSS 26.0 V statistical package program. In the study, no statistically significant difference was found between the multidimensional leadership orientation scale and coping with sports problems and total score and sub-dimension (high performance under pressure) total scores of individuals according to gender status. While no statistically significant difference was found between the total score and sub-dimension total scores of individuals coping with sports problems according to department status, a statistically significant difference was found between the multidimensional leadership orientation scale total score and structural leadership, political leadership and charismatic leadership sub-dimension total scores. According to the class variable, no statistically significant difference was found between the multidimensional leadership orientation scale total score and sub-dimension total scores of individuals, and it was determined that there was a statistically significant difference in the anxiety-free dimension within the scope of the Sport Problem Coping Skills Inventory sub-dimension. According to the sports branch, no statistically significant difference was found between the multidimensional leadership orientation scale total score and sub-dimension total scores of individuals, and it was concluded that there was a statistically significant difference in the coaching status dimension within the scope of the sport problem coping skills inventory sub-dimension. It was determined that there was a statistically significant difference between the multidimensional leadership orientation scale total score and sub-dimension total scores of individuals according to their sports activities. Finally, in the study, no statistically significant difference was found between the multidimensional leadership orientation scale total score and sub-dimension total scores of individuals according to their age.