İntrauterin gelişim düzeyinin neonatal kardiyak geometri ve fonksiyon üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of intrauterinedevelopmental level on neonatal cardiac geometry andfunction
  1. Tez No: 913872
  2. Yazar: DİDEM TATAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER YOLDAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyak Geometri, Kardiyak Fonksiyon, Vücut Yüzey Alanı, Cardiac Geometry, Cardiac Function, Body Surface Area
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Hem kısıtlı hem de aşırı fetal büyüme, doğumda kardiyak geometri ve fonksiyondaki değişikliklerle ilişkilidir. Yenidoğan döneminde kardiyak parametrelerin vücut büyüklüğüne indekslenmesinde önemli sorunlar vardır. Bu çalışmanın amacı, kısıtlı veya aşırı fetal büyümesi olan term ve preterm yenidoğanlarda kardiyak geometrinin vücut büyüklüğüne ne ölçüde bağlı olduğunu ve bunun adipoziteden nasıl etkilendiğini belirlemek, indekslemedeki sorunlara açıklık getirmek ve uygun indeksleme yöntemini bulmaya çalışmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza doğum haftası 34-42 hafta olan SGA, LGA ve doğum haftasına göre uygun gelişimde olan, yenidoğan izlemleri sırasında herhangi bir tedavi uygulanmayan bebekler dahil edildi. Doğum haftası 34 haftadan küçük ve 42 haftadan büyük olan bebekler, kromozomal anomalisi olan bebekler, majör konjenital kalp hastalığı olan bebekler, sistemik hastalığı olan bebekler çalışma kapsamına alınmadı. Çalışmaya 55 AGA, 30 LGA ve 40 SGA olmak üzere toplamda 125 bebek dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen olguların vücut ölçümleri, vital bulguları ve EKO bulguları değerlendirildi. Çalışmamızda sol kalp parametreleri (LA alanı, LV uzunluğu, LV basal çap, LVEDD, LV volümü, IVSd-LVPWd, LV kitle, Aort kapak-isthmus, LV Basal Sferite İndexi, LV Mid-kaviter Sferite İndexi, LVEF%, MV E, MV E', MV E/E') ve sağ kalp parametreleri (RV alanı, RV uzunluğu, RV basal çap, RV mid-kaviter çap, pulmoner kapak çapı, RV Basal Sferite İndexi, RV Mid-kaviter Sferite İndexi, RV FAC %,) retrospektif olarak ölçüldü ve hesaplamaları yapıldı. EKO ölçümlerinden elde edilen değerler vücut yüzey alanı (BSA), vücut yüzey alanının karekökü (BSA0.5), vücut yüzey alanı ile karekökünün çarpımı (BSA1.5), toraks çevresi (TC), toraks çevresinin karesi (TC2) ve toraks çevresinin küpü (TC3) ile indekslenerek değerlendirildi. Elde edilen sonuçlardan sonra tüm grupların EKO verileri ile uyluk/baş çevresi oranları (adipoz doku ile olan ilişkiyi gösterebilmek için) arasında doğrusal regresyon analizi yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda aşırı ve kısıtlı fetal büyüme varlığında yenidoğanlarda kalp boyutlarının vücut büyüklüğü ile ilişkili olduğu görülmüştür. Yaşa göre doğum ağırlığı farklı olan bebeklerde Ekokardiyografi ölçümlerini indekslemek için optimal bir vücut ölçü parametresi olmadığı görülmüştür. Adipoz doku oranındaki artışın bazı Ekokardiyografi ölçümlerini negatif ve pozitif yönde etkileyebildiği görülmüştür. Yaşa göre doğum ağırlığı farklı olan bebeklerde sistolik kardiyak fonksiyonlarda farklılık olmadığı ancak diyastolik kardiyak fonksiyonlarda farklılık olduğu gösterilmiştir. Sonuç: Vücut büyüklüğü ile kardiyak boyutlar arasındaki ilişki bebeklerde yağlanmadan etkilenebilir, BSA, BSA0.5, BSA1.5 ve TC ile indeksleme bazı parametrelerin aşırı indekslenmesine ve bazı parametrelerin yanlış yorumlanmasına yol açmaktadır. Bu durum sadece yenidoğan döneminde değil üçüncü trimesterde de indeksleme tekniklerinin ve fetal Z skorlarının kullanımına ilişkin soruları gündeme getirmektedir. SGA ve LGA yenidoğanlarda vücut kompozisyonu ve kardiyak boyutlar arasındaki ilişkileri araştırmak ve fetüsler ile yenidoğanlarda kullanılacak Z skorlarını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Both excessive and restricted fetal growth are associated with changes in cardiac geometry and function at birth. There are significant issues when indexing cardiac parameters for body size in the neonatal period. The aims of this study were to determine to what extent cardiac geometry is dependent on body size in term and preterm neonates with restricted or excessive fetal growth and how this is affected by adiposity. Methods: SGA, LGA and AGA infants with a birth week of 34-42 weeks who did not receive any treatment during neonatal follow-up were included in our study. Infants with a gestational age of less than 34 weeks and more than 42 weeks, infants with chromosomal abnormalities, infants with major congenital heart disease and infants with systemic diseases were not included in the study. A total of 125 infants, including 55 AGA, 30 LGA and 40 SGA, were included in the study. Body measurements, vital signs and echocardiographic findings of the patients included in the study were evaluated. In our study, left heart parameters (LA area, LV length, LV basal diameter, LVEDD, LV volume, IVSd-LVPWd, LV mass, aortic valve-isthmus, LV Basal Sphericity Index, LV Mid-cavitary Sphericity Index, LVEF%, MV E, MV E', MV E/E') and right heart parameters (RA area, RV area, RV length, RV basal diameter, RV mid-cavitary diameter, pulmonary valve diameter, RV Basal Sphericity Index, RV Mid-cavitary Sphericity Index, RV FAC %) were measured and calculated retrospectively. The values obtained from echocardiographic measurements were indexed by body surface area (BSA), square root of body surface area (BSA0.5), product of body surface area and square root (BSA1.5), thoracic circumference (TC), square of thoracic circumference (TC2) and cube of thoracic circumference (TC3). After the results obtained, linear regression analyses were performed between echocardiography data and thigh/head circumference ratios (to show the relationship with adipose tissue) in all groups. Results: In our study, it was observed that heart size was correlated with body size in newborns in the presence of excessive and restricted fetal growth. There was no optimal body size parameter for indexing echocardiography measurements in infants with different birth weight for age. It has been observed that an increase in the proportion of adipose tissue can negatively and positively affect some Echocardiography measurements. It has been shown that there is no difference in systolic cardiac function in infants with different birth weight according to age, but there is a difference in diastolic cardiac function. Conclusions: The relationship between body size and cardiac dimensions may be affected by adiposity in infants. Indexing with BSA, BSA0.5, BSA1.5 and TC leads to over-indexation of some parameters and misinterpretation of some parameters. This raises questions about the use of indexing techniques and fetal Z scores not only in the neonatal period but also in the third trimester. Further studies are needed to investigate the relationships between body composition and cardiac dimensions in SGA and LGA neonates and to determine Z scores to be used in fetuses and neonates.