Geçirilmiş uterin cerrahinin adenomiyozis etiyolojisindeki rolü
Risk of adenomyosis according to the type of previous uterine surgery
- Tez No: 913873
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE FİLİZ YAVUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Adenomiyozis, Geçirilmiş Uterin Cerrahi
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Adenomiyozis etiyolojisinde geçirilmiş uterin cerrahinin rolü olup olmadığının gösterilmesi, adenomiyozis olan olgularda geçirilmiş uterin cerrahi sıklığının belirlenmesi ve geçirilen cerrahi tipine göre (sezaryen, miyomektomi, D&C, histereskopi) adenomiyozis riskinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve metod: Bu çalışmaya Ocak 2004- Aralık 2014 tarihleri arasında; Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde herhangi bir endikasyon ile histerektomi olmuş 1481 hasta dahil edilmiştir. Hastaların dosyaları rutin olarak taranıp; yaş, gravide, parite, abort ve geçirilmiş uterin cerrahileri (sezaryan, miyomektomi, D&C, histereskopi ), histerektomi endikasyonları ve patoloji sonuçlarında adenomiyozis varlığı ve yokluğu belirlenmiştir. Patoloji sonucunda adenomiyozis izlenen ve izlenmeyen hastalar iki grup olarak yaş, parite ve geçirilmiş uterin cerrahi öyküsü olup olmamasına göre karşılaştırılmıştır. Geçirilen cerrahiler de tek tek (Sezaryen, miyomektomi, D&C, histereskopi) karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analizler ve hesaplamalar için IBM SPSS Statistics 21.0 programı kullanılmıştır. Sonuçlar değerlendirilirken p değerinin < 0,05 olduğu durumlar istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda adenomyozis hastalarının % 63.4'ünün, diğer gruptaki hastaların % 40.6'sının en az bir uterin cerrahi geçirdikleri belirlenmiştir. Uterin cerrahi geçirme durumu genel olarak ele alındığında, adenomiyozis tanısını almayı etkileyen faktörler içinde geçirilmiş uterin cerrahinin anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Yaş ve paritesi benzer olan bireylerden uterin cerrahi geçirenlerin geçirmeyenlere göre adenomyozis tanısı alma riskinin 2.494 kat daha fazla olduğu gösterilmiştir. Operasyonlar tek tek incelendiğinde geçirilmiş miyomektomi ve D%C 'lerin adenomiyozis riskinde artışla ilişki olduğu, Sezaryenda bu riskin izlenmediği bulunmuştur. Her iki grupta histereskopi geçirme sayısı bakımından istatistiksel anlamda bir farklılık olmadığı görülmüş ve histereskopi geçirme durumu için istatistiksel çıkarım yapılmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Exhibition of whether uterin surgery operations have a role in adenomyosis etiology, determination of the uterin surgery operation frequency in adenomyotic cases and identification of adenomyosis risk according to the surgical operation type (cesarean-section, myomectomy, D&C, hysterescopy) is aimed. Material and Methods: In this study, 1481 patients that had hysterectomy with any indication in Atatürk Training and Research Hospital between the dates of January 2004 – December 2014 were included. By routinely scanning the patient files; age, gravity, parity, abortion and prior uterine surgery (C-section, myomectomy, D&C, hysterescopy), hysterectomy indications and adenomysosis existence or absence in pathological results were determined. The patients with or without adenomyosis in their pathological results were divided into two groups and compared according to their ages, parities and prior uterin surgical operation histories. Prior uterine surgical operations (C-section, myomectomy, D&C, hysterescopy) were also compared one by one. For statistical analysis and calculations, IBM SPSS Statistics 21.0 software was used. While evaluating the results, the conditions that p value is