Kişisel bakım/kozmetik ve gıda ürünlerinde Rodamin B boyar maddesinin tayini öncesi süperhidrofobik manyetik nanomateryal üzerinde ekstraksiyonu
Extraction of Rhodamin B dyestuff on superhydrophobic magnetic nanomaterial before its determination in personal care/cosmetics and food products
- Tez No: 913887
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Manyetik katı faz ekstraksiyon, manyetik nanopartikül, Rodamin B, UV-Vis spektrofotometre, süperhidrofobik nanomalzeme, Magnetic solid phase extraction, magnetic nanoparticle, Rhodamine B, UV- Vis spectrophotometer, superhydrophobic nanomaterial
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Rodamin B (RhB) gibi potansiyel olarak zararlı kimyasalların eser düzeyde tespiti, tüketici ürünlerindeki güvenlik standartlarının önemini vurgulamaktadır. RhB'nin yüksek toksik özelliğinden dolayı kozmetik ve gıda ürünlerinde kullanımı yasaklanmış olsa da ucuz ve kolay bulunabilmesi nedeniyle farklı kozmetik ve gıda ürünlerinde kullanılmaktadır. Bu nedenle kozmetik ve gıda örneklerinde izlenmesi için uygun analitik tekniklere ihtiyaç vardır. RhB ağırlıklı olarak apolar bir molekül olduğundan matriks ortamından izolasyonunda baskın hidrofobik karaktere sahip malzemeler kullanılarak seçici ve etkili bir şekilde ekstrakte edilebilir. Bu çalışmada, metil uçlu poli(dimetilsiloksan) (PDMS) aşılanmış Fe3O4 süperhidrofobik nanopartiküller (PDMS- Fe3O4 NP'ler) sentezlenerek UV-Vis spektrofotometrik analizi öncesinde RhB'nin eser düzeyde manyetik katı faz ekstraksiyonu için kullanılmıştır. Matriks ortamından ekstraksiyonu sonrası UV-Vis spektrofotometrisi ile tayini başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Süperhidrofobik PDMS-Fe3O4 nanopartiküllerin yapısı ve morfolojisi; taramalı elektron mikroskobu (SEM), enerji dağıtıcı X-ışını (EDX) spektroskopisi ve X-ışını kırınım spektroskopisi (XRD) teknikleri ile aydınlatılmıştır. Manyetik katı faz ekstraksiyonunu optimize etmek amacıyla pH etkisi, adsorban miktarı, eluent tipi ve hacmi ve numune hacminin etkileri araştırılmıştır. Geliştirilen yöntem optimum koşullar altında gıda ve kişisel bakım/kozmetik ürünlerindeki RhB'nin analizlerine uygulanmıştır. Yöntemin doğruluğu gerçek örneklere yapılan ekleme-geri kazanma çalışmaları ile kanıtlanmıştır. Yöntem, gerçek örneklerde eser seviyedeki Rodamin B ayrılması, zenginleştirilmesi ve tayini amacıyla başarılı bir şekilde kullanıldı.
Özet (Çeviri)
The detection of potentially harmful chemicals such as rhodamine B (RhB) at trace levels emphasizes the importance of safety standards in consumer products. Although the use of RhB is banned in cosmetic and food products due to its high toxicity, it is used in different cosmetic and food products because it is cheap and easily available. Therefore, appropriate analytical techniques are needed for its monitoring in cosmetic and food samples. Since RhB is predominantly an apolar molecule, it can be selectively and effectively extracted by using materials with dominant hydrophobic character during its isolation from the matrix medium. In this study, methyl-terminated poly(dimethylsiloxane) (PDMS) grafted Fe3O4 superhydrophobic nanoparticles (PDMS-Fe3O4 NPs) were synthesized and used for magnetic solid phase extraction of RhB at trace levels prior to UV-Vis spectrophotometric analysis. After extraction from the matrix medium, its determination was successfully carried out by UV-Vis spectrophotometry. Structure and morphology of superhydrophobic PDMS-Fe3O4 nanoparticles; scanning electron microscope (SEM), energy dispersive X-ray (EDX) spectroscopy and X-ray diffraction spectroscopy (XRD) techniques were used. The effects of pH, adsorbent amount, eluent type and volume and sample volume were investigated in order to optimize magnetic solid phase extraction. The developed method was applied to the analysis of RhB in food and personal care/cosmetic products under optimum conditions. The accuracy of the method was proven by addition- recovery studies on real samples. The method was successfully used for the separation, enrichment and determination of Rhodamine B at trace levels in real samples.