Madde bağımlılığına bakışın değerlendirilmesi ile bağlanma stilleri, sıkıntıya dayanma ve öz duyarlık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Evaluation of the view on substance addiction and examination of the relationship between attachment styles, boredom endurance and selfcompassion
- Tez No: 913950
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EZGİ ULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Madde bağımlılığı, Öz duyarlık, Sıkıntıya dayanma, Tutum, Attachment, Attitude, Endure hardship, Self compassion, Substance Abuse
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Üniversite öğrencilerinin madde ve madde bağımlılığı hakkındaki toplumsal bakışlarını, kişisel bilgiler, ebeveyn tutumları, sıkıntıya dayanma ve öz duyarlık seviyesi ile madde bağımlılığına bakışları ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. İlişkilerin ölçülmesi için ilişkisel tarama metodu kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini Yakın Doğu Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi öğrencilerinden ve Sosyal Bilimler Enstitüsü öğrencilerinden oluşan 303 katılımcı oluşturmaktadır. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan demografik bilgi formu, Ana Babaya Tutum Ölçeği, Sıkıntıya Dayanma Ölçeği, Öz Duyarlık Ölçeği ve Maddeye Yönelik Toplumsal Bakış Ölçeği aracılığıyla internet ortamında toplanmıştır. Çalışmada katılımcıların cinsiyetleri ve yaşları ile madde bağımlılığına toplumsal bakışları arasında bir ilişki bulunamamıştır. Öğrencilerin Öz Duyarlık Ölçeği puanlarının Maddeye Yönelik Toplumsal Bakış Ölçeği puanlarını pozitif yönde anlamlı bir şekilde, Sıkıntıya Dayanma Ölçeği puanlarının Maddeye Yönelik Toplumsal Bakış puanlarını negatif yönlü anlamlı bir şekilde yordadığı bulunmuştur. Ana Babaya Tutum Ölçeği anne formunun da Maddeye Yönelik Toplumsal Bakış Ölçeği puanlarını anlamlı bir şekilde yordadığı görülürken, baba formunda bir ilişki bulunamamıştır. Yapılacak ileri araştırmalar için gelecek beklentisi ve romantik ilişki geçmişinin de çalışmaya dahil edilip genişletilmesi önerilmektedir. 8
Özet (Çeviri)
It was conducted to examine the relationship between university students' social perspectives on substance and substance addiction, personal information, parental attitudes, distress tolerance and self-sensitivity level, and their views on substance addiction. Relational screening method was used to measure the relationships. The sample of the study consists of 303 participants consisting of Near East University Faculty of Science and Letters students and Social Sciences Institute students. The data were collected on the internet through the demographic information form prepared by the researcher, the Parent Attitude Scale, the Resilience Scale for Distress, the Self-Compassion Scale, and the Social View Scale for the Item. In the study, no relationship was found between the gender and age of the participants and their social perspectives on substance abuse. It was found that the Self-Compassion Scale scores of the students predicted the Social Perspective Scale towards the Item scores in a positive way and the Stress Endurance Scale scores negatively predicted the Social Perspective towards the Item scores. While it was seen that the mother form of the Parent Attitude Scale significantly predicted the scores of the Societal Perspective Scale towards the Item, no relationship was found in the father form. The obtained data were discussed by comparing them with similar literature. The shortcomings of the research and suggestions for future studies were made. The results of the research give information about the students' views and perceptions about the substance, and also provide information about the variables that affect it. 10