1110 numaralı harc-ı hassa defterinin transkripsiyonu ve değerlendirmesi
Transcription and evaluation of number 1110 harc-i hassa book
- Tez No: 914026
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ÜNYAY AÇIKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arşiv, Tarih, Archive, History
- Anahtar Kelimeler: Hazine, Harc-ı hassa, masraf defteri, Treasury, Harc-ı hassa, expense report
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Hazine, devlet gelirlerinin toplandığı ve giderlerinin yapıldığı bir kurumdur. Maliye ile birlikte ekonomiye yön veren önemli bir makamdır.623 yıl ayakta kalan ve üç kıtaya yayılarak geniş bir coğrafyada hüküm süren Osmanlı Devleti'nde de gücün korunması açısından hazine kurumuna çok önem verilmiştir. O kadar önem vermişler ki hazinenin yaptığı her işlemi ayrıntılı bir şekilde günlük olarak defterlere kaydetmişlerdir. Bu araştırma, saray içi harcamaları gösteren harc-ı hassa masraf defterini incelemek suretiyle XVII. yüzyılda Osmanlı Devleti'nin sosyo-kültürel ve ekonomik yapısı hakkında bilgi edinmek ve Osmanlı tarihiyle ilgili araştırmalara katkıda bulunmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya kaynak olan Topkapı Sarayı Müzesi Arşivi'nde bulunan 1110 Numaralı İç hazine masraf defteri ( Harc-ı Hassa Defteri ) II. Ahmed ve II. Mustafa dönemlerine ait olup, 1694-1698 yılları arasında tutulmuştur. Defter dönemin siyasi, askeri, mali ve sosyal hayatı hakkında ipuçları içermektedir. Araştırma esnasında defter transkript edip değerlendirilmiş, defterden çıkan verilere göre sözlükler ve tablolar yapılmış, defterin muhtevası ile ilgili kaynaklar araştırılıp bu kaynaklardan çıkan sonuçlar da değerlendirmeye dâhil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Treasury is an institution where government revenues are collected and expenses are made.It is an important authority that directs the economy together with finance.In the Ottoman Empire, which remained in power for 623 years and spread over three continents, was given great importance to the treasury institution in terms of protecting the power.They gave so much attention that they recorded every process of the treasure in a detailed way on a daily basis. This research was carried out by examining the expense-book showing the expenditures of the palace in order to obtain information about the socio-cultural and economic structure of the Ottoman Empire in 17 th century and to contribute to the researches on the Ottoman history. The 1110 numbered treasury cost book (harc-ı hassa) in the Topkapı Palace Museum Archives, which is the source of the research, belongs to the periods of Ahmed II and Mustafa II and was kept between 1694-1698.The book contains information about the political, military, financial and social life of the period. During the research, the book was transcripted and evaluated. According to the data obtained from the book, dictionaries and tables were made, and the sources related to the content of the book were searched and the results obtained from these sources were included in our evaluation.