Açık ve kapalı inguinal herni onarımında sistemik enflamasyon yanıtının değerlendirilmesi
Evaluation of systemic inflammation response in open and laparoscopi̇c inguinal hernia repair
- Tez No: 914073
- Danışmanlar: PROF. DR. DURAY ŞEKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: İnguinal herni, sistemik inflamasyon yanıtı, Inguinal hernia, systemic inflammation response
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Giriş ve Amaç: Minimal invaziv cerrahi sonrası fiziksel aktivitelere dönüş süresinin kısa olması , postoperatif ağrının daha az olması ve taburculuk süresinin daha kısa olması hastada daha az travma ve enflamasyona neden olduğu ile ilişkilendirilebilir. Bu durumla ilgili karşıt görüşler de mevcuttur. Bu prospektif ve randomize çalışmamızda minimal invaziv cerrahinin hastada meydana getirdiği travma ve bu travmaya yanıt olarak oluşan sistemik inflamasyonun derecesini objektif olarak göstermeyi amaçladık. Açık (Lichtenstein onarım) ve Kapalı (Total Ekstraperitoneal onarım) inguinal herni onarımı yapılan hastalarda sistemik enflamasyon yanıtını ortaya koymaya çalıştık. Her cerrahi işlem hastada bir travma oluşturmaktadır. Bu travmaya karşılık ise hastada bir sistemik inflamasyon yanıtı meydana gelmektedir. Sistemik enflamasyon yanıtının hastanın postoperatif iyileşmesi ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Laparoskopik cerrahi teknikler, minimal invaziv işlemler ile sistemik inflamasyon yanıtını azaltmayı hedeflemektedir. Postoperatif ağrının daha az olması, fiziksel aktivitelere dönüş süresinin daha kısa olması laparoskopik tekniklerin avantajı olarak söylenebilse de patofizyolojik ve biyokimyasal parametrelerle objektif olarak ortaya konması gerekmektedir. Gereç ve Yöntem: Açık (33 hasta) ve Kapalı (35 hasta) inguinal herni onarımı yapılan hastalarda prospektif olarak preoperatif ve postoperatif 24. saatte kanda nötrofil/lenfosit sayısı, CRP, sedimantasyon, procalsitonin, IL-6 değerlerinin ve postoperatif 3. günde inguinal bölgeye yönelik yüzeyel ultrason sonucunun birlikte değerlendirilmesidir. Bulgular: Veriler istatistiksel olarak analiz edildiğinde postoperatif nötrofil sayısı istatistiksel anlamlı olarak TEP onarım yapılan hastalarda, Lichtenstein onarım yapılan hastalara göre daha düşüktü. Sedimantasyon, Crp, prokalsitonin ve IL-6 değerlerinde anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Postoperatif 3. günde bakılan yüzeyel ultrason sonuçları seroma varlığı açısından değerlendirildiğinde istatistiksel olarak anlamlı olarak TEP onarım yapılan hastalarda daha az görüldü. Seroma olan hastalarda seroma boyutu açısından anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Tartışma ve sonuç: Açık (Lichtenstein onarım) ve Kapalı (TEP onarım) onarım yapılan her iki grupta da sistemik bir enflamasyon yanıtı gelişmiştir. Kapalı onarım yapılan hastalarda sistemik enflamasyon yanıtının daha düşük olduğu görüldü. Kan parametrelerinden sadece postoperatif nötrofil sayısı anlamlı olarak farklılık göstermiştir. Hastalara yapılan yüzeyel ultrason sonucunda seroma, TEP onarım yapılan hastalarda anlamlı olarak daha azdı. Bu durum cerrahi travmanın ve hastada meydana gelen sistemik enflamasyon yanıtının daha az olması ile ilişkilendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: A shorter return to physical activities, less postoperative pain and shorter discharge time after minimally invasive surgery may be associated with less trauma and inflammation in the patient. There are also opposing views about this situation. In this prospective and randomised study, we aimed to objectively demonstrate the trauma caused by minimally invasive surgery and the degree of systemic inflammation that occurs in response to this trauma. We tried to reveal the systemic inflammatory response in patients undergoing open (Lichtenstein repair) and laparoscpic (total extraperitoneal repair) inguinal hernia repair. Every surgical procedure causes trauma in the patient. In response to this trauma, a systemic inflammatory response occurs. The systemic inflammatory response is thought to be related to the patient's postoperative recovery process. Laparoscopic surgical techniques aim to reduce the systemic inflammatory response with minimally invasive procedures. Although less postoperative pain and shorter time to return to physical activities can be said to be advantages of laparoscopic techniques, it should be objectively demonstrated with pathophysiological and biochemical parameters. Material and Methods: The aim of this study was to prospectively evaluate blood neutrophil/lymphocyte count, CRP, sedimentation, procalcitonin, IL-6 values at preoperative and postoperative 24 hours and superficial ultrasound of the inguinal region at postoperative day 3 in patients who underwent open (33 patients) and laparoscopic (35 patients) inguinal hernia repair. Results: When the data were analysed, the postoperative neutrophil count was statistically significantly lower in patients with TEP repair than in patients with Lichtenstein repair. No significant difference was observed in sedimentation, Crp, procalcitonin and IL-6 values. When the superficial ultrasound results on postoperative day 3 were evaluated in terms of the presence of seroma, statistically significantly less seroma was seen in patients who underwent TEP repair. No significant difference was observed in terms of seroma size in patients with seroma. Conclusion: A systemic inflammatory response developed in both open (Lichtenstein repair) and laparoscopic (TEP repair) repair groups. The systemic inflammatory response was lower in patients who underwent closed repair. Among the blood parameters, only postoperative neutrophil count was significantly different. As a result of superficial ultrasound, seroma was significantly less in patients who underwent TEP repair. This may be associated with less surgical trauma and systemic inflammatory response in the patient.