Öğretmenlerin fen öğretiminde geliştirdikleri kendi eğitim yaklaşımlarının mesleki özellikler açısından incelenmesi
Teachers' own educational approaches and professional experiences developed in teaching science
- Tez No: 914130
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul ve ortaokulda fen dersini yürüten öğretmenler tarafından geliştirilen ve kullanılan Kendi Eğitim Yaklaşımlarını (KEY) ortaya çıkarmak ve bunların farklı değişkenlere göre karşılaştırmalı analizini yapmaktır. Bu amaca bağlı olarak öğretmenlerin mesleki deneyimleri, katıldıkları hizmet içi kurslar, lisans dönemi aldıkları eğitimlerin özelliklerinin kendi eğitim yaklaşımlarını geliştirmede nasıl ve ne gibi etkileri olduğunun ortaya çıkarılması da araştırmada ele alınmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinin desenlerinden biri olan durum çalışması deseninde, araçsal durum çalışması olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın katılımcı grubu ölçüt örneklem yöntemi kullanılarak seçilmiştir. Devlet okullarında fen bilimlerine dersine giren 15 öğretmen, mesleki deneyimleri ve mezuniyet bölümleri dikkate alınarak seçilmiştir. Araştırma verileri, geçerlik ve güvenirliğin arttırılabilmesi için üçgenleme tekniği ile yarı yapılandırılmış görüşme formu ve sınıf gözlem formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel analiz kullanılmıştır ve elde edilen analiz sonuçları problem cümleleri ile ilişkilendirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre öğretmenlerin 10'unun lisans mezuniyet bölümlerinin KEY geliştirmede etkili olduğunu, 5'inin ise bu tür bir eser ortaya koymada lisans bölümlerinin orta düzeyde etkili olduğunu düşündüğü analiz edilmiştir. Öğretmenlerin tamamı alanıyla ilgili gelişmeleri sosyal medya, etkili olan diğer öğretmenler, eğitim ve müfredat takibi yaparak sağladıklarını açıklamışlardır. Öğretmenler hizmet içi eğitimlerin KEY geliştirmeyi büyük oranda kolaylaştırdığını, bir kısmının ise eğitimlerin öğretim kalitesini arttırdığını düşündüğü görülmüştür. Öğretmenlerin büyük bir kısmı ders anında KEY kullanmanın avantajlı olduğunu, bir kısmının ise KEY kullanımın dezavantajlı olduğunu düşündüğü görülmüştür. Sınıf gözlem formu bulguları ise KEY'lerin kalabalık olmayan sınıflarda, etkileşimli olarak ve öğrenci merkezli uygulanabilirliğini ortaya çıkarmıştır. Mesleki deneyimin sınıf ortamına yansıtılma düzeyinin istenilen yönde olduğu, gözlem formu ve görüşme formu bulgularıyla desteklenerek açıklanmıştır. Elde edilen bulgular ilgili literatüre dayandırılarak tartışılmış, öğretmenlerin mesleki deneyimleri ve KEY'leri ilişkilendirilerek göreve yeni başlayan öğretmenlere ulaştırılması noktasında çeşitli öneriler paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the own educational approaches (IEs) developed and used by primary and secondary school science teachers and to make a comparative analysis of them according to different variables. In line with this purpose, the study also aims to reveal how and what the effects of teachers' professional experiences, inservice courses they attended, and the characteristics of their undergraduate education have on the development of their own educational approaches. The research was designed as an instrumental case study in the case study design, which is one of the designs of qualitative research methods. The participant group of the study was selected using the criterion sampling method. Fifteen teachers teaching science courses in public schools were selected based on their professional experience and graduation programs. The research data were collected using a semi-structured interview form and classroom observation form with triangulation technique to increase validity and reliability. Descriptive analysis was used to analyze the data and the results of the analysis were associated with the problem statements. According to the results of the analysis, it was analyzed that 10 of the teachers thought that their undergraduate graduation departments were effective in developing KEY, and 5 of them thought that their undergraduate departments were moderately effective in producing such a work. All of the teachers explained that they made use of social media, other influential teachers, training and following the curriculum. Teachers thought that in-service trainings facilitated the development of KEYs to a great extent, and some of them thought that the trainings increased the quality of teaching. It was seen that most of the teachers thought that it was advantageous to use KEYs during the lesson, while some of them thought that using KEYs was disadvantageous. The findings of the classroom observation form revealed the applicability of ISTs in uncrowded classrooms, interactively and student-centered. It was explained that the level of reflection of professional experience in the classroom environment was in the desired direction, supported by the findings of the observation form and interview form. The findings were discussed based on the related literature, and various suggestions were shared in terms of linking teachers' professional experiences and KEYs and delivering them to new teachers.
Benzer Tezler
- Matematik öğretmenlerinin grafik hesap makineleri ile geometri öğretimine bakışları
Mathematics teachers' views on geometry teaching through graphing calculators
DERYA ÇELİK
Yüksek Lisans
Türkçe
2001
Eğitim ve ÖğretimKaradeniz Teknik ÜniversitesiOrtaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ADNAN BAKİ
- Fen ve teknoloji öğretiminde drama yönteminin kavram yanılgılarının giderilmesi ve öğrenci motivasyonu üzerine etkisi
The effect of using drama method on determining the misconceptions and motivation in science and technology teaching
HATİCE BAŞKAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2006
Eğitim ve ÖğretimKaradeniz Teknik ÜniversitesiOrtaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
PROF.DR. ALİ RIZA AKDENİZ
- Fen bilimleri öğretmenlerinin artırılmış gerçeklik tabanlı modellemeye yönelik teknolojik pedagojik alan bilgileri
Science teachers' technological pedagogical content knowledge on augmented reality based modeling
ŞAHSENEM ÖZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Eğitim ve ÖğretimEge ÜniversitesiMatematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. BAHADIR NAMDAR
- Fen bilimleri öğretmenlerinin madde ve doğası konularının öğretimi sürecine teknoloji entegrasyonu
Science teachers' technology integration experiences while teaching nature of matter
SELİNAY SARAÇ ERDEN
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Eğitim ve ÖğretimTokat Gaziosmanpaşa ÜniversitesiMatematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ CANSEL AKBULUT
- Fen öğretiminde hologram uygulamalarının 7.sınıf öğrencilerinin akademik başarı, görüş ve tutumları üzerine etkisi
The effect of hologram applications in science teaching on 7th grade students acedemic achievements opinion and attitudes
NURTEN GÖK
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Eğitim ve ÖğretimVan Yüzüncü Yıl ÜniversitesiMatematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. HÜSEYİN ARTUN