Animasyon sineması hareket tasarım sürecinde ritim yaratmada uzay uyum/choreutıcs teorisi ve Laban Hareket Analiz (LMA) yönteminde eylem sürücülerinin (Action drives) kullanımı: 3 boyutlu bilgisayar animasyon tekniğiyle bir hareket tasarım uygulaması
The use of space harmony/choreutics theory and action drives in Laban Motion Analysis (LMA) method in creating rhythm in the animation cinema motion design process: A motion design application with 3D computer animation technique
  1. Tez No: 914162
  2. Yazar: YASİN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM TAŞ ALİCENAP
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Animation cinema, Character animation, Rhythm in animation, Space harmony theory-choreutics, LMA-action drives
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çizgi Film (Animasyon) Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Çoklu sanat formu olarak tanımlanan animasyon sinemasında teknolojik gelişmelere koşut, hareketlendirme süreçleri ve hareket estetiğinde gelişmeler yaşanmaktadır. Seyircinin dönüşümüyle birlikte erken dönemlerde plazmatik harekete dayalı hareket estetiğinde de değişim ve dönüşümler gerçekleşmiştir. Bu noktada günümüzde animasyon sinemada hareket estetiği yaratmada farklı prensipler ve yöntemlere ihtiyaç doğmuş, yeni yöntem ve prensipler kullanılmaya başlanmıştır. Bu yöntem ve prensiplerde hareket tasarım sürecinde gerek güçlü bir iletişim yaratmada gerekse estetik hareket desenleri üretmede ritim kavramı öne çıkmıştır. Animasyon sinemasında sektör standardı olarak kabul edilen Animasyonun 12 Prensibi'nden zamanlama-aralama, hızlanma- yavaşlama gibi prensipler ritmin teknik üretim sürecine odaklanmaktadır. Ancak bu prensiplerin ritim yaratmada nitelik ve içerik bakımından yetersiz kaldığı düşünülmektedir. Bu nedenle günümüz animasyon sinemasında hareket desenlerinde ritmi kurgulamada yeni yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada Rudolf von Laban'ın Uzay Uyum-Choreutics teorisi ve Laban Hareket Analizi yönteminin animasyon sineması hareket estetiğinde ritim yaratmada katkıları ve sınırlılıkları araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç çerçevesinde, animasyon sinemasında ritim yaratmada Choreustics teorisinin level ile direction ve Laban Hareket Analizi yönteminin eylem sürücüleri (action drives) kullanılarak 3 boyutlu bilgisayar animasyon üretim tekniğiyle bir dakika kırk beş saniyelik 3 boyutlu“Passion and Poison”kısa animasyon filmi üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
In animation cinema, which is defined as a multi-disciplinary art form, there are developments in animation processes and movement aesthetics in parallel with technological developments. By the transformation of the audience, there have been changes and transformations in movement aesthetics based on plasmatic movement in the early periods. At this point, different principles and methods have been needed in creating movement aesthetics in animation cinema today, and new methods and principles have begun to be used. In these methods and principles, the concept of rhythm has come to the fore in movement design process, both to create a strong communication and to produce aesthetic movement patterns. Principles such as timing-spacing, slow-in&slow-out, which are among the 12 Principles of Animation accepted as the industry standard in animation cinema, focus on the technical production process of rhythm. However, it is thought that these principles are insufficient in terms of quality and content in creating rhythm. At this point, new methods are needed in today's animation cinema to construct and create rhythm in movement patterns. The aim is to investigate the contributions and limitations of the Rudolf von Laban's Space Harmony-Choreutics theory and the Laban Movement Analysis in creating rhythm in animation cinema movement aesthetics. Within the framework of this purpose, using level and directions in Space Harmony-Choreutics theory and the action drive of the Laban Movement Analysis method to create rhythm in animation cinema, the“Passion and Poison”short animation film 1'45" long was produced in 3D CGI technique.