Yetişkinlerde ayrılma kaygısı ve çocukluk çağı ebeveyn kayıplarınınkişilerarası bağımlılık eğilimler üzerinde etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 914161
  2. Yazar: GÖNÜL SALCIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MANOLYA ÇALIŞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Ayrılma Kaygısı Bozukluğu, Yetişkin Ayrılma Kaygısı Bozukluğu, Kişilerarası bağımlılık, Bağlanma Kuramı, Ebeveyn kaybı, Childhood Separation Anxiety Disorder, Adult Separation Anxiety Disorder, Interpersonal dependency, Attachment Theory, Parental loss
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ebeveyn kaybı, herkes için kaçınılmaz ve zorlayıcı bir deneyimdir. Bu deneyimin kaçınılmaz olmasının ardından birçok sorun ve psikolojik rahatsızlıklar görülebilmektedir. Bu zorlu süreci sağlıklı biçimde atlatan kişilerin yanı sıra, bu süreçten olumsuz yönde etkilenen, yas tutmayan, tutulmayan yasın kronikleşme halinin farklı etkilerin ortaya çıkmasıyla yaşam kalitesi bozulan ve ilişkileri etkilenen kişilerin çoğunlukla travma sonrası stres bozukluğu, ayrılma kaygısı ve depresyon gibi duygudurum bozuklukları ile ilgili psikolojik rahatsızlıklar yaşadıkları bilinmektedir. Bu çalışmada, ayrılma kaygısı ve kişilerarası bağımlılık düzeyleri çocukluk çağı ebeveyn kaybı deneyimi açısından incelenmiştir. Bu çalışmada, çocuklukta ebeveyn kaybı yaşamış 18-65 yaş arası yetişkinlerde ayrılma kaygısı ve çocukluk çağı ebeveyn kayıplarının kişilerarası bağımlılık eğilimleri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın amacı doğrultusunda, çalışmaya katılan 272 kadın ve 110 erkek olmak üzere 382 kişiye Yetişkin Ayrılma Anksiyetesi Anketi (YAAA) ve Kişilerarası Bağımlılık Ölçeği (KBÖ) uygulanmıştır. Yapılan normallik testi sonrasında verinin normal dağılmaması sebebiyle parametrik olmayan Mann Whitney-U ve Kruskal Wallis-H Testi kullanılmıştır. Değişkenler arası ilişkiyi belirlemek amacıyla Spearman Korelasyon Analizi yapılmış olup, analizlerin sonucunda ayrılma kaygısı ve kişilerarası bağımlılık puanlarının katılımcıların ebeveyn kaybı yaşama durumuna göre farklılaştığı bulgusuna ulaşılmıştır. Ayrıca, ayrılma kaygısı ve kişilerarası bağımlılık puanları arasında orta düzeyde pozitif yönlü korelasyon sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The loss of a parent is an unavoidable and compulsory experience for one and all. After this experience, many issues and psychological disorders occur. Besides people who survived this difficult process in a healthy way, it is known that people who are negatively affected by this process, who do not grieve, whose quality of life deteriorates due to the emergence of different effects of the chronic state of grief and whose relationships are affected are mostly psychological problems related to mood disorders such as post-traumatic stress disorder, separation anxiety and depression. In this study, separation anxiety and interpersonal dependency levels were examined in terms of childhood parent loss experience. In this study, it was aimed to examine the effects of separation anxiety and childhood parental loss on interpersonal dependency tendencies in adults aged 18-65 who experienced childhood parental loss. For the purpose of the study, Adult Separation Anxiety Questionnaire and the Interpersonal Dependency Scale were applied to 382 people, 272 women and 110 men, who participated in the study. After Test of Normality, non-parametric Mann Whitney-U and Kruskal Wallis-H Tests were used due to the data were not normally distributed. Spearman Correlation Test was used to determine the relationship between the variables. As a result of the analysis, evidences showed that the separation anxiety and interpersonal dependency scores differentiated according to the participants' loss of parent. In addition, a moderate positive correlation was found between separation anxiety and interpersonal dependency scores.