Ebeveynlerinin evlilik durumuna göre yetişkin bireylerineş seçimi, bağlanma stilleri ve kişilerarası problemleraçısından karşılaştırılması
Comparison of adult individuals in terms of spouse selection, attachment styles and interpersonal problems according to the marriage status of their parents
- Tez No: 914167
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDE ÇELİKAY SÖYLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Ebeveynin Birliktelik Durumu, Eş Seçimi, Kişilerarası Problemler, Attachment Styles, Parent's Unity Status, Spouse Selection, Interpersonal Problems
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
İnsan yaşamın her aşamasında, duygusal bağların oluşumu kadar sosyal ve duygusal gelişimini de etkileyen çeşitli içsel ve dışsal faktörler bulunmaktadır. Bağlanma da bu faktörlerin başında gelmektedir. Kişinin yaşamı boyu süren tüm kişilerarası ilişkileri, çocukluk döneminde ilk kez duygusal bir bağ kurduğu birincil bakım vereni arasında ortaya çıkan bağlanma stili üzerine kuruludur. Bu araştırma kapsamında ebeveynlerinin evlilik durumuna göre yetişkin bireylerin eş seçimi, bağlanma stilleri ve kişilerarası problemler açısından karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Araştırmanın evrenini Türkiye Cumhuriyeti (TC) ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet'inde (KKTC) yetişkin bireyler oluşturmuştur. Bu araştırma örneklemi ise kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 20-50 yaş arası 1063 yetişkin bireyden oluşturulmuştur. Araştırmada veri toplamak için Sosyo-demografik Bilgi Formu, Romantizm ve Eş Seçimi Ölçeği, Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği ve Kişilerarası Problemler Envanteri Döngüsel Ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırmada romantik eş seçim tutum ölçeği alt boyutlarından yalnız ve tek doğru, aşk yeterli, çaba göstermeme, idealleştirme, zıt kutuplar ve güven puanları ile kaçınan bağlanma stili puanları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Katılımcılarda yalnız ve tek doğru, aşk yeterli, çaba göstermeme, idealleştirme, zıt kutuplar ve tam güven puanları arttıkça kaçınan bağlanma stili puanları da arttığı gözlenmiştir. Romantizm ve eş seçim tutumu ölçeği ve kaygılı kararsız bağlanma stili kişilerarası problemleri pozitif yönde yordadığı bulunmuştur. Bu bağlamda klinisyenlere uyumsuz ve problemli evliliklerde sorunları çözebilmek ve aile içindeki durumdan negatif yönde etkilenen çocuklara destek sağlayabilmek adına evli çiftlere ve çocuklarına yönelik olarak çift ve aile terapisi düzenlemeleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
At every stage of human life, there are various internal and external factors that affect the social and emotional development as well as the formation of emotional ties. The attachment is one of these factors. All interpersonal relations of the person, which undergo life for the first time in childhood, are based on the attachment style between the primary care -tons that he established an emotional bond for the first time. Within the scope of this research, it is aimed to compare adult individuals in terms of spouses selection, attachment styles and interpersonal problems according to the marriage status of their parents. The universe of the research was the Republic of Turkey (TC) and adult individuals in the Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC). This research sample was composed of 1063 adult individuals between the ages of 20-50 aged 20-50 years. In order to collect data, the Socio-Demographic Information Form, Romanticism and Society Selection Scale, three-dimensional connection styles scale and interpersonal problems inventory cyclical scale were used as data collection tools. In the finding of the research, there were positive significant relationships between the romantic co -election attitude scale sub -dimensions lonely and single -right, love is enough, not effort, idealization, opposite poles and confidence scores and the attachment style scores that avoiding. It was observed that the attachment style scores, which avoiding as a lonely and single right, love enough, not effort, idealization, opposite poles and full confidence scores increased. Romanticism and co -selection attitude scale and anxious landless attachment style have been found to be positively predicted interpersonal problems. In this context, clinicians may be advised to arrange double and family therapy for married couples and children in order to solve problems in incompatible and problematic marriages and to support children who are negatively affected by the situation in the family.