Türkiye ve Fransa'da 1. ve 3. sınıflarda anadili öğretimi, eğitim programları ve ders kitaplarının karşılaştırılması
Comparison of native language instruction, educational programs and textbooks in 1st and 3rd grades in Türkiye and France
  1. Tez No: 914224
  2. Yazar: MERVE KARSAVURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE VATANSEVER BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ana Dili, Ana Dili Öğretimi, Eğitim Programı, Öğretim Programı, Ders Kitabı, Native Language, Native Language Teaching, Educational Program, Curriculum, Textbook
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Araştırmada, Türkiye ve Fransa'da birinci ve üçüncü sınıflarda ana dil öğretimi için kullanılan ders kitapları karşılaştırılarak benzerlik ve farklılıklarının ortaya koyulması ve analiz edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde doküman incelemesi ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın kaynaklarını, 2019 yılında hazırlanan Türkçe ve Fransızca öğretim programı ile iki ülkenin ilkokul birinci ve üçüncü sınıf ana dili ders kitapları oluşturmaktadır. Çalışmada, her iki ülkenin öğretim programlarının yapısı, amaçları, kazanımları ve ders kitaplarının biçimsel, içeriksel özellikleri incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Araştırma bulgularına göre, öğretim programları ve ders kitapları yapısal olarak farklılık göstermektedir. Ayrıca, öğretim programları amaçlar doğrultusunda benzerlikler göstermektedir. Çalışma sonucunda, öğretim programlarında ve ders kitaplarında olumlu bulunan özellikleri program geliştirme ve ders kitabı hazırlama süreçlerinde uzmanlara örnek teşkil edebilir.
Özet (Çeviri)
This research aims to compare and analyse the similarities and differences between the textbooks used for native language instruction in first and third grades in Turkey and France. The study employs qualitative research methods including document analysis and content analysis. The sources for the research consist of the Turkish and French language teaching programs prepared in 2019 along with the primary school textbooks for first and third grades in both countries. The structure, objectives, achievements, formal and content features of the teaching programs and textbooks of both countries are examined and compared in the study. The research findings indicate that there are structural differences between the teaching programs and textbooks. Additionally, the teaching programs show similarities in terms of objectives. The study concludes that the positive features found in the teaching programs and textbooks can serve as examples for experts in the process of program development and textbook preparation.