Öğretmenlerin işe angaje olma düzeyleri ile sahip oldukları okul imajı düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between the level of teachers' work engagement and the image of their schools
  1. Tez No: 914261
  2. Yazar: HÜSNE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT SAĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, işe angaje olma, okul imajı, Teacher, work engagement, school ımage
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin işe angaje olma düzeyleri ile sahip oldukları okul imajı düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında Gaziantep ili Şahinbey ilçesinde ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde görev yapan 13.255 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini“Kolay Ulaşılabilir Örnekleme”yöntemiyle belirlenen 440 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada, öğretmenlerin işe angaje olma düzeylerine ilişkin verileri toplamak amacıyla Köse (2016a) tarafından Türkçe uyarlaması yapılan tek boyutlu“İşe Angaje Olma Ölçeği”ve öğretmenlerin okul imaj düzeylerine ilişkin verileri toplamak için Gürbüz (2008) tarafından geliştirilen“Örgütsel İmaj Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada toplanan verilerin normal dağılım gösterdiğinin test edilmesi nedeniyle verilerin analizinde parametrik testler kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda öğretmenlerin sahip oldukları okul imajı düzeyleri örgütsel imaj algısı ölçeği“finansal sağlamlık”alt boyutunda en düşük,“kurumsal etik”alt boyutunda en yüksek düzeydedir. Öğretmenlerin işe angaje olma düzeylerinin ise yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin işe angaje olma düzeyleri ve sahip oldukları okul imajı düzeyleri; cinsiyet, hizmet yılı ve eğitim durumu değişkenleri açısından fark göstermemektedir. Öğretmenlerin işe angaje olma düzeyleri ile sahip oldukları okul imajı düzeyleri arasında“pozitif yönlü orta düzey”bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Yapılan regresyon analizinde öğretmenlerin işe angaje olma düzeylerinin, öğretmenlerin okul imajı düzeylerini %19 oranında yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship between the level of teachers' work engagement and the image of their schools. The study was conducted using the correlational survey model, which is one of the quantitative research methods. The population consists of 13,255 teachers working at primary, secondary, and high school levels in Şahinbey, Gaziantep, during the 2023-2024 academic year. The sample consists of 440 teachers selected through the convenience sampling method. In the study, to collect data on teachers' work engagement levels, the“Work Engagement Scale”adapted to Turkish by Köse (2016a) was used, and to assess teachers' perceptions of their schools' image, the“Organizational Image Perception Scale”by Gürbüz (2008) was employed. Parametric tests were conducted for data analysis, as it was determined that the collected data followed a normal distribution. According to the study results, teachers rated their schools' image lowest in the dimension of financial soundness and highest in the dimension of institutional ethics from the organizational image scale. Their level of work engagement was found to be high. Teachers' work engagement levels and their perceptions of their schools' image did not differ significantly by gender, educational status, or professional seniority. Additionally, a“positive correlation”was found between teachers' work engagement levels and their schools' image. In the regression analysis conducted, it was concluded that teachers' levels of work engagement predict 19% of their perceptions of school image.