5E öğrenme modeliyle oluşturulan STEM etkinliklerinin problem çözme becerisine ve matematiğe yönelik tutuma etkisi
The effect of STEM activities created with the 5E learning model on problem solving skills and attitude towards mathematics
- Tez No: 914262
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ERGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: STEM, problem çözme, matematik tutumu, ilkokul, STEM, problem solving, mathematics attitude, primary school
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmada ilkokul 4.sınıf öğrencilerine 5E öğrenme modeliyle oluşturulan STEM etkinlikleri uygulanmış ve bu etkinliklerin öğrencilerin problem çözme becerilerine ve matematiğe yönelik tutumlarına etkisi incelenmiştir. Araştırmada ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2022-2023 eğitim öğretim yılında Ankara'nın Mamak ilçesinde bir ilkokulda öğrenim gören 42 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilerin 22'si deney, 20'si kontrol grubunda yer almıştır. Araştırmada uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Deney grubu öğrencilerine ilkokul 4.sınıf matematik dersi öğretim programında yer alan kazanımlara yönelik hazırlanan ve 10 hafta süren 5E öğrenme modeliyle oluşturulan STEM etkinliklerinin uygulaması yapılmıştır. Kontrol grubunda ise mevcut MEB öğretim programı kullanılarak matematik dersi işlenmiştir. Araştırmanın verileri Matematiğe Yönelik Tutum Ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen Problem Çözme Başarı Testi aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklem t-testi ve bağımlı örneklem t-testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; 5E öğrenme modeliyle oluşturulan STEM etkinliklerinin uygulandığı deney grubu öğrencilerinin ön test- son test problem çözme başarı puanları arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı ancak matematiğe yönelik tutum ön test-son test puanları arasında istatistiksel olarak son test lehine anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Deney ve kontrol grubunun problem çözme başarı son test puanları ve matematiğe yönelik tutum son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmadığı saptanmıştır. Kontrol grubu problem çözme ön test son test puanları arasında istatistiksel olarak ön test lehine anlamlı bir farkın olduğu ancak matematiğe yönelik tutum ön test son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmadığı tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, STEM activities created with the 5E learning model were applied to 4th grade primary school students and the effects of these activities on the students' problem solving skills and attitudes towards mathematics were examined. A quasiexperimental design with a pre-test-post-test control group was used in the study. The sample of the study consisted of 42 students studying at a primary school in the Mamak district of Ankara in the 2022-2023 academic year. 22 of the students were in the experimental group and 20 were in the control group. The appropriate sampling method was used in the research. STEM activities created with the 5E learning model, which were prepared for the achievements in the primary school 4th grade mathematics curriculum and lasted for 10 weeks, were applied to the experimental group students. In the control group, mathematics course was taught using the current MEB curriculum. The data of the study were collected through the Attitude Towards Mathematics Scale and the Problem Solving Achievement Test developed by the researcher. Independent samples t-test and dependent samples t-test were used in the analysis of the data. According to the research results; It was determined that there was no statistically significant difference between the pre-test and post-test problem solving success scores of the experimental group students to whom the STEM activities created with the 5E learning model were applied, but there was a statistically significant difference between the pre-test and post-test scores of attitudes towards mathematics in favor of the post-test. It was determined that there was no statistically significant difference between the post-test scores of problem solving success and post-test scores of attitudes towards mathematics of the experimental and control groups. It was determined that there was a statistically significant difference between the pre-test and post-test scores of problem solving in the control group, but there was no statistically significant difference between the pre-test and post-test scores of attitudes towards mathematics. Suggestions were made in line with the results of the research.