Hanefîlerin haber-i vâhidi delil olarak kullanma yöntemlerinin fıkhî meseleler üzerinden incelenmesi
An examination of the Hanafis' methods of using khabar al-wahid as evidence on fiqh issues
  1. Tez No: 914267
  2. Yazar: FATİH KUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ KAHVECİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Hanefî, yöntem, delil, haber-i vâhid, Fiqh, Hanafi, method, evidence, khabar al-wāḥīd
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Haber-i vâhid, fıkhî meselelerin çözüme kavuşturulmasında mezhepler tarafından bazı şartlar ve yöntemler çerçevesinde delil olarak kullanılmıĢtır. Fıkhî meseleler üzerinde yapılan incelemelerde hem yöntemlerin hem de nasıl kullanıldığının tespiti mümkün olmakla birlikte nazarî arkaplanın da anlaşılması sağlanacaktır. Hanefî fıkhı incelendiğinde kendilerine özgü şart ve yöntemlerin başında haberi vâhidin sened açısından sağlam olması, Kur‟ân‟ın umumuna, mutlakına, meşhur habere, umûmü‟l-belvâya, selefin uygulamasına aykırı olmaması ve râvinin rivayetinin aksine davranış sergilememesi gelmektedir. Hanefîler, haber-i vâhidin icmâ, kıyas ve istihsan delilleriyle olan ilişkisinde kendi yöntemlerini geliştirmişlerdir. Şki haber-i vâhidin te‟âruzunu gidermek için öncelikle nesh, sonra iki haberden birini tercih, daha sonra cem ve tevfik, son olarak da tesakut yöntemini kullanmıĢlardır. Çalışmada Hanefî mezhebi temel alınarak namaz bölümündeki fıkhî meseleler, haber-i vâhid ile ilgili ileri sürülen Ģartlar ve kullanılan yöntemlerle ilişkilendirilerek tasnif edilmiş ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Haber al-wāḥīd was used as evidence within the framework of certain conditions and methods by the madhhabs in the resolution of fiqh issues. When fiqhī issues are analysed, it becomes possible to determine the methods related to haber al-wāḥīd and how these methods were used. Therefore, the theoretical background will also be understood. When Hanafi fiqh is examined, the primary conditions and methods specific to them are that the khabar should be reliable in terms of the isnad, should not be contrary to the generality of the Qur'ān, the absolute of Qur'ān, khabar al-masshur, the umūm al-balwā, the practice of the salaf, and that the narrator should not behave contrary to his narration. The Hanafīs developed their own methods in the relationship between the Khabar al-wāḥīd and the evidence of ijmā, qiyas and istihsan. In order to overcome the contradiction between the two khabar al-wāḥīds, they first used the method of naskh, then they preferred one of the two khabars, then they used the method of jumma and tawfīḳ, and finally they used the method of tesakut. In this study, based on the Hanafī madhhab, the fiqh issues in the prayer section are classified and evaluated in relation to the conditions and methods used in relation to the khabar al-wāḥīd.