Klasik Türk edebiyatında eğlence ve gösteri sanatları
Entertainment and performing arts in classical Turkish literature
  1. Tez No: 914291
  2. Yazar: GÜLNİHAL ALIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİYE KAZAN NAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, gösteri sanatları, eğlence sanatları, Osmanlı şenlikleri, divan şiiri, Classical Turkish Literature, performing arts, entertainment arts, Ottoman festivals, divan poetry
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Osmanlı İmparatorluğu'nun zengin ve renkli kültürel mirası içinde şenliklerin önemli bir yeri vardır. Şenlikler, toplumun her kesiminden insanların bir araya geldiği; sosyal dayanışmanın güçlendiği; ekonomik, sosyal ve kutsal yapıların iyileştirildiği etkinlikler olarak öne çıkmaktadır. Osmanlı dönemi boyunca çeşitli vesilelerle düzenlenen düğün ve şenlikler, günlük yaşamın monotonluğunu kırarak, yenileyici, yatıştırıcı ve birleştirici etkiler yaratmıştır. Bu tez; Osmanlı İmparatorluğu'nun sosyal hayatında önemli bir yer tutan şenliklerin ve eğlence kültürünün genel görünümü, işlevleri ve tarihsel bağlamını inceleyerek bunun klasik Türk şiirine yansımalarını ele almıştır. Bu çalışmada Osmanlı döneminde çeşitli vesilelerle düzenlenen düğün ve şenliklerde sergilenen gösterim sanatlarının ve halkın eğlece kültürünün klasik Türk şiirine nasıl yansıdığı açıklanmaya çalışılmıştır. Klasik Türk edebiyatında eğlence ve gösteri sanatları kapsamlı bir şekilde ele alınmış; sirk ve gözbağcılık sanatları, hayvanlarla ilgili eğlence ve gösteriler, ışık ve ateşle ilgili eğlence ve gösteriler, dans ve sözsüz dramatik eğlence ve gösteri sanatları, sözlü dramatik eğlence ve gösteri sanatları başlıkları altında geniş bir yelpazede incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Festivals hold a significant place within the rich and vibrant cultural heritage of the Ottoman Empire. These events brought together people from all segments of society, strengthening social solidarity and enhancing social, economic, and sacred structures. Weddings and festivals, organized on various occasions throughout the Ottoman period, broke the monotony of daily life, creating revitalizing, calming, and unifying effects. This thesis examines the general characteristics, functions, and historical context of festivals and entertainment culture, which held an important place in Ottoman social life, and explores their reflections in classical Turkish poetry. The study investigates how the performance arts and entertainment culture displayed during weddings and festivals in the Ottoman period were reflected in classical Turkish poetry. In classical Turkish literature, entertainment and performance arts are extensively covered in a broad spectrum, including circus and illusion arts, animal shows, light and fire performances, non-verbal dramatic arts, and verbal dramatic arts.