17. ve 18. yüzyıl Osmanlı edebiyatında bazı argo kullanımları
Some slang usage in 17th and 18th century Ottoman literature
- Tez No: 651734
- Danışmanlar: DR. BAHAR GÖKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Argo, Divan Edebiyatı, Osmanlı Devleti, Slang, Divan Literature, Ottoman Empire
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Divan Edebiyatı muhteviyatında toplumsal ve bireysel hayatın büyük bir parçası olan küfür ve argo sözcüklerinden birçok iz bulunmaktadır. Bu izlerin bulunduğu edebî verimler incelendiğinde görülmektedir ki genel olarak hem birey hem de toplum, izahı olmayan şeyin mizahını yaparak, öfkesini, beğenisini ve eleştirilerini dil aracılığıyla dışa vurarak argoya başvurur. Gerek şehrengîz, gerek hezliyyât, gerek bahnâme, gerekse mesnevi gibi birçok türün içinde kendini gösteren argo, bazen sadece eğlence amacıyla kullanılırken bazen isyan etmek gayesiyle de kullanılmıştır. Gelgelelim sanatçıların amaçlarından bağımsız olarak değerlendirilmesi gereken şey tüm bu argo muhteviyatının onları bir çatı altında birleştirdiği, bu çatının da toplumsal ahlak ve toplum yaşantısı olduğu gerçeğidir. Bu çalışmada genel bir değerlendirmeyle Türk edebiyatının başından itibaren mühim bulunan birtakım örneklerin de katkısıyla 17. yüzyıl ve 18. yüzyıl klasik edebiyat alanında karşılaşılan bazı metinlerindeki argo sözcükleri incelenmiş ve bu metinlerin içinden birtakım örnekler verilerek bunlar argonun işlevsel bağlamı açısından yorumlanmıştır. Farklı türlerdeki bu metinlerin ortak noktası ise toplumun değer yargılarını ve mahremini argo sözcüklere yansıtmış olmalarıdır. Çalışmanın amacı mevzubahis metinlerde kullanılan argo sözcüklerle bu sözcüklerin hangi işlevlerle ve amaçlarla kullanıldıklarını gösterip bu kullanımlar üzerinden toplumsal değerlere ışık tutarak argonun modern Türk edebiyatına doğru evrilen klasik edebiyattaki yerini göstermeye çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT There are many traces of the slang and swearing words, which are a big part of social and individual life in the need of Ottoman Divan Literature. When the literary yields containing these traces are examined, it is seen that both the individual and the society in general resort to slang by making humor of what is not explained, expressing their anger, appreciation and criticism through language. The slang, which manifests itself in many genres such as city, hezliyyât, bahnâme and mesnevi, is sometimes used for entertainment purposes and sometimes for reacting purposes. However, what should be evaluated regardless of the aims of artists is the fact that all this slang needs unite them under one roof, and this roof is social morality and social life. In this study, with the contribution of some examples that have been important since the beginning of Turkish literature, slang words in some texts encountered in the 17th and 18th century classical literature have been examined and some examples have been given and interpreted in terms of the functional context of the slang. The common point of these different types of texts is that they reflect society's value judgments and privacy in slang words. The purpose of this study is to show the slang words used in these texts, to show what functions and purposes these words were used for, and to shed light on social values through these uses, to show his place in literature.