Yeni yoksulluk ve kadın yoksulluğu: Sosyal yardım alan tek ebeveyn kadınların deneyimleri, beklentileri ve umutları
New poverty and women's poverty: Experiences, expectations and hopes of single parent women receiving social assistance
  1. Tez No: 914306
  2. Yazar: FUNDA ALPASLAN TALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİFE KART
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Yeni Yoksulluk, Kadın Yoksulluğu, Tek Ebeveyn Kadın Yoksulluğu, Yalnız Anne, Sosyal Yardımlar, Poverty, New Poverty, Women's Poverty, Single Mother Female Poverty, Single Mother, Social Assistance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada, yeni yoksulluk ve kadın yoksulluğu bağlamında, tek ebeveyn kadınların sosyal, kültürel ve mekânsal yaşam alanları ile gündelik hayat pratiklerinden yola çıkarak, yoksulluğu anlam dünyalarında nasıl deneyimledikleri incelenmiştir. Yeni yoksulluk kavramı çerçevesinde, yoksulluğun aile içinde nesilden nesile aktarılan yapısal ve ilişkisel dinamikleri, toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri çerçevesinde nasıl derinleştiği ve bu kadınların geleceğe dair umut ve beklentileri araştırmanın temel soruları arasında yer almıştır. Bu inceleme, yoksulluğu, tek ebeveyn kadın özneyi toplumsal cinsiyet bakış açısından ve sosyolojik perspektiften ele alarak, kadınların yoksullukla nasıl başa çıktıklarına ve bu süreçte nasıl bir varoluş sergilediklerine odaklanmıştır. Kadınların anlatıları, yoksulluğun gündelik yaşamdaki tezahürlerini ve bireysel deneyimlerini gözler önüne sererken, bu olgunun tüketim örüntüleri, sosyo-mekânsal sınırlılıklar ve toplumsal dışlanma ile nasıl iç içe geçtiğini de ortaya koymaktadır. Araştırmada, kadınların sosyal yardımlarla ilişkileri, ekonomik güvencesizlikle başa çıkma biçimleri ve yoksulluğun duygusal yükü kapsamlı bir şekilde analiz edilmiştir. Bu kapsamda, çalışmada hem literatür taraması hem de saha çalışması yoluyla elde edilen veriler, yapısal koşullarla bireysel deneyimlerin kesişiminde ele alınarak bütüncül bir değerlendirme yapılmıştır. Yoksulluğun çok boyutlu doğasını ve kadınların bu süreci nasıl deneyimlediklerini açıklayan bu araştırma, toplumsal cinsiyet eşitsizliği perspektifinden kapsamlı bir değerlendirme sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines how single-parent women experience poverty within their social, cultural, and spatial living environments and everyday practices, in the context of new poverty and women's poverty. Within the framework of the concept of new poverty, the research addresses how the structural and relational dynamics of poverty are transmitted intergenerationally within families and how these dynamics deepen within the context of gender inequalities, while also exploring these women's hopes and expectations for the future. This analysis approaches poverty from a gendered and sociological perspective, focusing on how single-parent women navigate poverty and the forms of existence they adopt in the process. The women's narratives reveal the manifestations of poverty in daily life and their individual experiences, while also demonstrating how this condition intersects with consumption patterns, socio-spatial constraints, and social exclusion. The study comprehensively analyzes women's relationships with social assistance, their strategies to cope with economic insecurity, and the emotional burden of poverty. In this context, data obtained through both literature review and fieldwork are evaluated holistically at the intersection of structural conditions and individual experiences. This research aims to provide a comprehensive analysis of the multidimensional nature of poverty and how women experience this process from the perspective of gender inequality.