Türkiye'nin Filistin-İsrail ihtilafına yönelik politikaları (1993-2000)
Turkey's policies towards the Palestine-Israeli conflict (1993-2000)
  1. Tez No: 914324
  2. Yazar: FATMANUR DEMİRSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ SALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Filistin, İsrail, Ordu, Koalisyon, Oslo, Barış Süreci, Turkey, Palestine, Israel, Army, Coalition, Oslo, Peace Proces
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Türkiye'nin Filistin-İsrail İhtilafına Yönelik Politikaları (1993-2000) Bu çalışma, 1993-2000 yılları arasında Türkiye'nin Filistin- İsrail ihtilafına yönelik dış politika uygulamalarını konu edinmektedir. Söz konusu dönemdeki ilişkiler, birincil kaynaklar ışığında ülkelerin diplomatik münasebetleri üzerinden tetkik edilmiştir. Çalışmada Filistin-İsrail ihtilafı ayrı bir başlık altında incelenmiş olup 1993-2000 yılları arasındaki politikaların tarihsel arka planı da genel hatlarıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin perspektifinden incelenmiştir. Bu sistematik çerçevenin temel amacı, Oslo Barış Süreci'ne kadar Türkiye'nin Filistin ve İsrail politikalarındaki genel hatları ve Oslo'dan sonra gelişen Filistin ve İsrail politikalarındaki değişimi irdeleyebilmek içindir. 1993-2000 yıllarını kapsayan çalışma, konuyu ilk defa Devlet Arşivleri Başbakanlığı Cumhuriyet Arşivi ve TBMM tutanakları ışığında incelemesi bakımından alanda yapılan ilk tez çalışması olma iddiasını taşımaktadır. Böylelikle Türkiye'nin Filistin-İsrail ihtilafına yönelik izlemiş olduğu politik ve diplomatik hamlelerin daha objektif bir şekilde analiz edilebilmesinin önü açılmıştır. Çalışmada, Oslo Barış Süreci'nden II. İntifada'nın başlangıcına kadar olan süreçte Türkiye'de kurulan koalisyon hükümetlerinin Filistin ve İsrail'e yönelik politikalarına ışık tutmuştur. Çalışma ayrıca, Refahyol hükümeti dönemi Türkiye-İsrail ilişkilerindeki askeri ağırlık doğrultusundaki kırılma noktalarını, diplomatik ilişkilerin yaşamış olduğu iniş çıkışları, Türkiye'nin iç siyasetindeki krizleri ele almaktadır. Çalışma, 1993-2000 yılları arasında kurulan koalisyon hükümetlerinin Filistin ve İsrail'e yönelik politika uygulamalarını ve politikaların etkilendiği hususları ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkey's Policies Towards The Palestinian-Israeli Conflict (1993-2000) This study focuses on Turkey's foreign policy practices regarding the Palestinian-Israeli conflict between 1993 and 2000. The relations during this period are analyzed through the countries' diplomatic relations in the light of primary sources. The Palestinian-Israeli conflict is examined under a separate heading in the study, and the historical background of the policies between 1993 and 2000 is broadly analyzed from the perspective of the Republic of Turkey. The main aim of this systematic framework is to analyze the general outlines of Turkey's Palestinian and Israeli policies up until the Oslo Peace Process and the changes in these policies after Oslo. The study, covering the years 1993-2000, is the first thesis in the field to examine the issue in light of the State Archives Presidency's Republic Archive and the records of the Turkish Grand National Assembly (TBMM). In this way, it has paved the way for a more objective analysis of Turkey's political and diplomatic moves concerning the Palestinian-Israeli conflict. The study sheds light on the policies of the coalition governments established in Turkey from the Oslo Peace Process to the beginning of the Second Intifada concerning Palestine and Israel. It also discusses the breaking points in Turkey-Israel relations during the Refahyol government period, the fluctuations in diplomatic relations, and the crises in Turkey's domestic politics. The study reveals the policy practices of the coalition governments established between 1993- 2000 towards Palestine and Israel, as well as the factors influencing these policies.