An investigation of effective fire/gun control system for fightingvehicle in MATLAB Simulink
Savaş Aracındaki Atış/Silah Kontrol Sisteminin Etkinliği Üzerine Araştırma
  1. Tez No: 914353
  2. Yazar: AHMET DEMİRÇİN
  3. Danışmanlar: DR. THİRU THIRULOGASINGAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: 8x8 armoured vehicle, remote weapon system, semi-active suspension system, PID controller, lumped mass modelling, lumped parameter flexible beam modelling
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Cranfield University
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Silah Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Silah Sistemleri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Modern askeri savaş araçlarının hareket kabiliyeti son birkaç on yılda önemli ölçüde geliştikçe, ilk atışta öldürme senaryosunu doğru bir şekilde uygulayacak daha iyi bir atış kontrol sistemine yönelik artan bir talep vardır. Bu çalışmada tekerlekli savaş araçlarına yönelik etkili atış kontrol sisteminin araştırılması amaçlanmaktadır. Günümüz zırhlı araç teknolojilerinin saha üstünlüğünde önemli bir faktör de uzaktan silah sistemlerinin etkinliğidir. Bu amaçla 8x8 zırhlı aracın ve bu araca monte edilen uzaktan silah sisteminin MATLAB/Simulink ortamında modellemesi yapılmıştır. Simulink modeli, araç ve silah modelleri olmak üzere iki alt sistem olarak geliştirildi. Söz konusu alt sistemler ayrı ayrı çalıştırılıp daha sonra birbirleriyle entegre olarak çalıştırıldı. Entegrasyon sonrasında Cranfield Üniversitesi Laboratuvarlarından alınan çeşitli konfigürasyonlardaki yol verileri girdi olarak kullanılarak araç ve silah sisteminden oluşan model incelendi. Aracın Simulink ortamında modellenmesinde“toplanmış/parçalı/yığılmış kütle”yaklaşımı, silahın Simulink ortamında modellenmesinde ise“toplanmış/parçalı/yığılmış parametreli esnek kiriş”yaklaşımı kullanıldı. Bu yaklaşımlarla elde edilen hareket denklemleri Simulink'e aktarıldı. Araç modeli pasif ve yarı aktif süspansiyon sistemleriyle modellenirken, silah modeli ise kontrolörlü ve kontrolörün bulunmadığı durumlarında modellendi. Söz konusu araç ve silah modelleri ile 4 farklı konfigürasyon elde edilerek en uygun konfigürasyon belirlendi. Silah sistemi için PID kontrolörü, yarı aktif süspansiyon sistemi için açma-kapama veya sürekli kontrolör eklendi. Çeşitli yol verilerinin kullanılmasının ardından en uygun konfigürasyonun sürekli kontrolörlü yarı aktif süspansiyonlu araç ve PID kontrolörlü silah olduğuna karar verildi. Değerlendirme yapılırken düzgün ve bozuk yol verileri kullanılarak elde edilen cevaplar RMS değerine göre değerlendirilmiştir. Araçta yarı aktif süspansiyon ve silahta PID kontrol cihazının kullanılmasıyla, namlu ağzı açısal yer değiştirme performansının RMS değerleri, düzgün yol verileri (yol verileri1) kullanıldığında %1,2 ve bozuk yol kullanıldığında ise %1,9 artış gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
As the mobility of modern military fighting vehicles improve significantly over the last few decades, there is an evolving demand for the better fire control system to accurately execute the first shot kill scenario. This study is intended to investigate the effective fire control system for the wheeled fighting vehicles. An important factor in the field superiority of today's armoured vehicle technologies is the effectiveness of remote weapon systems. For this purpose, modelling of the 8x8 armoured vehicle and the remote weapon system mounted on this vehicle was carried out in MATLAB/Simulink. The Simulink model was developed as two subsystems vehicle, and weapon models. The sub-systems in question were operated separately and then integrated with each other. After the integration, the model consisting of the vehicle and weapon system was examined by using the road data obtained from Cranfield University Laboratories in various configurations as inputs. The“lumped mass”approach was used for modelling the vehicle in Simulink environment, and the“lumped parameter flexible beam”approach was used for modelling the weapon in Simulink environment. The equations of motion obtained with these approaches were transferred to Simulink. While the vehicle model was modelling passive and semi-active suspension systems, the weapon model was modelled with and without controller. With the vehicle and weapon models in question, four different configurations were obtained, and the optimal configuration was determined. PID controller for the weapon system, on-off or continuous controller for the semi-active suspension system were added. After using various road data, it was decided that the optimal configuration is that vehicle with semi-active suspension with continuous controller and the weapon with PID controller. While making the evaluation, the answers obtained by using smooth and very rough road data were evaluated according to the RMS value. By using semi active suspension in vehicle and PID controller in weapon the RMS values of performance of the muzzle angular displacement increased 1.2% and 1.9% with smooth road data(road data1) and very rough road data(road data 4) respectively. The remaining error values can be managed by the weapon user. iv