Akademisyenlerin akademik bağlamda liderliğe bakış açıları
Perspectives on leadership in academic context of academicians
- Tez No: 914352
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA DORUK MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yöneticilik, Liderlik, Akademik Liderlik, Akademisyen, Administrator, Leadership, Academic Leadership, Academician
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmanın temel amacı; akademik bağlamda liderliğin, bölüm başkanları ve akademik personel tarafından nasıl algılandığını incelemektir. Araştırma, üniversitelerde liderlik anlayışının ve bu anlayışın akademik çevrelerdeki etkisinin derinlemesine anlaşılmasını hedeflemektedir. Çalışmada nitel analiz yöntemi benimsenmiş ve veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış mülakat formu kullanılmıştır. Ankara'da bir devlet üniversitesinde görev yapmakta olan 4 bölüm başkanı ve bu bölümlerdeki 33 akademik personel ile önceden hazırlanan mülakat formu ile mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, MAXQDA 2024 Analytics Pro nitel analiz programıyla tematik analiz yöntemi ile kodlanmış ve ana temalar, alt temalar ve kategoriler belirlenmiştir. Araştırma soruları doğrultusunda, bölüm başkanlarının liderlik ve yöneticilik rollerinin nasıl algılandığı, akademik çalışmalarda liderliğin nasıl tezahür ettiği ve akademisyenler ile akademik çevrenin liderlik beklentileri üzerinde durulmuştur. Bu araştırma, akademik ortamlarda liderlik konusunun çok boyutlu ve karmaşık bir yapıya sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Akademik ortamda liderlik ihtiyacı konusunda farklı görüşler bulunsa da liderliğin özellikle akademik çalışmaların yönlendirilmesi, koordinasyonu ve motivasyon sağlanması gibi alanlarda önemli olduğu anlaşılmaktadır. Çalışmada, akademik liderlik algısının farklı düzeylerde değişiklik gösterdiği ortaya konulmuştur. Bölüm başkanları, liderliği daha çok idari süreçleri yönetme ve karar alma süreci olarak görürken, akademik personel destekleyici ve rehberlik edici bir liderlik rolüne vurgu yapmaktadır. Bulgular, liderliğin akademik bağlamda sosyal etkileşim, rehberlik ve motivasyon sağlama özelliklerini ön plana çıkardığını göstermiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda, üniversitelerde liderlik anlayışının daha kapsayıcı ve katılımcı bir yaklaşımla ele alınması gerektiği önerilmekte olup bu çalışma, akademik liderliğin önemi ve gelecekteki akademik liderlik modellerinin geliştirilmesi konusunda yeni görüşler sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine how leadership is perceived in an academic context by heads of departments and academic staff. The study seeks to gain a deep understanding of the concept of leadership in universities and its impact on academic environments. The study adopts a qualitative analysis method and utilizes a semi-structured interview form developed by the researcher as a data collection tool. Interviews were conducted with the heads of four departments and 33 academic staff members from these departments at a state university in Ankara using a pre-prepared interview form. The data obtained were coded using thematic analysis through the MAXQDA 2024 Analytics Pro qualitative analysis software, and main themes, sub-themes, and categories were identified. In line with the research questions, the focus was on how department heads perceive their leadership and managerial roles, how leadership manifests in academic work, and the leadership expectations of academics and academic environments. The study reveals that leadership in academic settings has a multidimensional and complex structure. While differing opinions exist regarding the need for leadership in academic settings, it is understood that leadership is particularly important in areas such as directing academic work, ensuring coordination, and providing motivation. The study also indicates that perceptions of academic leadership vary across different levels. Heads of departments perceive leadership more as managing administrative processes and decision-making, whereas academic staff emphasize a supportive and guiding leadership role. The findings highlight that leadership in an academic context brings social interaction, guidance, and motivational attributes to the forefront. Based on these results, it is recommended that leadership in universities be addressed with a more inclusive and participatory approach. This study aims to offer new insights into the significance of academic leadership and the development of future academic leadership models.