Kaynaştırma uygulamalarında bütünsel sınıf yönetimi eğitiminin sınıf öğretmenliği alanındaki yeri: Karma yöntem araştırması
The Place of inclusive comprehensive classroom management education in classroom teaching: A Mixed method research
- Tez No: 914374
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ERGENEKON
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma, Gelişimsel yetersizliği olan öğrenciler, Bütünsel sınıf yönetimi, Sınıf öğretmenliği, Çok aşamalı karma yöntem deseni, Inclusion, Students with developmental disabilities, Comprehensive classroom management, elementary/primary school teachers, Multi-stage mixed methods design
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu araştırmanın amacı, Kaynaştırma Uygulamalarına Yönelik Bütünsel Sınıf Yönetimi Eğitim Paketi'nin (K-BÜSYEP) etkililiğinin sınanması ve sınıf öğretmenliği adaylarının K-BÜSYEP'e ve bileşenlerine ilişkin görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırma karma yöntem araştırma desenlerinden çok aşamalı karma desen kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın ilk aşamasında yarı-yapılandırılmış görüşme tekniğiyle kaynaştırma uygulaması yürüten sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimine ilişkin gereksinimleri ve zorlandıkları durumlar belirlenmiş, belge incelemesi tekniğiyle sınıf yönetimi ders kitaplarının gelişimsel yetersizliği (GY) olan öğrencileri kapsayıcılığı incelenmiştir. İkinci aşamada gereksinimlere dayalı olarak K-BÜSYEP ve veri toplama araçları hazırlanmıştır. Araştırmanın üçüncü aşamasında K-BÜSYEP'in etkililiği yarı-deneysel araştırma desenlerinden eşitlenmemiş kontrol gruplu desen kullanılarak sınanmış ve öğretmen adaylarının K-BÜSYEP'e ve bileşenlerine ilişkin görüşleri belirlenmiştir. Araştırma bulguları, sınıf öğretmenlerinin bütünsel sınıf yönetiminde etkili uygulamalara yönelik bilgi düzeylerinin ve sınıf yönetimi ders kitaplarının GY olan öğrencileri kapsayıcılığının sınırlı olduğunu göstermiştir. K-BÜSYEP bu gereksinimlere dayalı olarak hazırlanmıştır. Bulgular, sınıf öğretmenliği adaylarına uygulanan K-BÜSYEP'in öğretmen adaylarının bilgi düzeylerinde artış sağladığını ve uygulamaya katılan öğretmen adaylarının K-BÜSYEP'in içeriğine ve bileşenlerine ilişkin olumlu görüş bildirdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to test the effectiveness of the Comprehensive Classroom Management Training Package for Inclusive Practices (C-CBMTP) and to determine the opinions of pre-service elementary teachers about C-CBMTP and its components. The study was conducted using a multi-stage mixed design, one of the mixed method research designs. In the first stage of the study, the needs and difficulties of pre-service elementary teachers conducting inclusion regarding classroom management were determined through semi-structured interviews, and the inclusiveness of classroom management textbooks for students with developmental disabilities (DD) was examined through document analysis. In the second stage, based on the needs, the C-CBMTP and data collection tools were prepared. In the third stage of the study, the effectiveness of the C-CBMTP was tested using an unequalized control group design, one of the quasi-experimental research designs, and pre-service teachers' views on the C-CBMTP and its components were determined. The findings of the study showed that elementary teachers' knowledge of effective practices in comprehensive classroom management and the inclusiveness of classroom management textbooks for students with DDs are limited. C-CBMTP was prepared based on these needs. The findings revealed that the implementation of the C-CBMTP to pre-service elementary teachers increased their knowledge levels and that the pre-service teachers who participated in the implementation had positive opinions about the content and components of the C-CBMTP.