Tarihi yığma minare yapısının güçlendirilmesinin bir örneği
A case study: reinforcing of the historical masonry minaret structure
- Tez No: 914373
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yığma Yapı, Tarihi Yapılar, Yığma Minareler, Deprem Davranışı, Güçlendirme, Masonry Structures, Historical Structures, Masonry Minarets, Seismic Behavior, Strengthening
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tez çalışmasında, Batı Anadolu coğrafyası Müslümanlık tarihinin bilinen en eski eserlerinden biri olan, İzmir ili Selçuk ilçesinde bulunan İsa Bey Camii Batı Minaresinin deprem davranışının incelenmesi ve güçlendirme önerilerinin sunulması üzerine çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Minarenin deprem davranışını inceleyebilmek adına önceki dönemlerde gerçekleştirilen çalışmalar kapsamlı olarak incelenmiş, eksik kalan saha çalışmaları tamamlanmıştır. Hazırlanan sonlu eleman modeli üzerinde, zaman tanım alanında analizler gerçekleştirilmiş güçlendirme önerileri sunulmuş ve önerilen sistem doğrultusunda hesaplamalar gerçekleştirilmiş, detayları sunulmuştur. Birinci bölümde yığma yapıların tarihi önemine değinilmiş ve İsa Bey Camii hakkında kısa bilgilendirme yapılmıştır. İkinci bölümde yığma yapılar, yığma minareler ve tarihi yığma yapılar ile ilgili literatür araştırmaları sunulmuştur. Üçüncü bölümde ise yığma yapılar, tarihi yığma yapılar, yığma yapıların davranışları, yığma minareler, yığma yapıların hasar mekanizmaları ve güçlendirme yöntemleri hakkında bilgilere yer verilmiştir. Dördüncü bölümde tarihi yığma yapıların hesap, tasarım ve değerlendirme esasları ile ilgili bilgiler sunulmuş olup, yönetmelikler ve kılavuzlar bu bölümde detaylı olarak sunulmuştur. Beşinci bölümde İsa Bey Camii ve İsa Bey Camii Batı Minaresi hakkında detaylı bilgilere yer verilmiştir. İsa Bey Camii Batı Minaresi taşıyıcı sistem bilgileri, yerinde tespit çalışmaları ve önceki dönemde gerçekleştirilmiş, tez çalışmasına ışık tutan, belge niteliği taşıyan çalışmalar hakkında bilgilerin derlemesi yapılmıştır. Altıncı bölümde ise İsa Bey Camii Batı Minaresinin deprem davranışı incelenmiş ve güçlendirme önerileri sunulmuştur. Önerilen güçlendirme yöntemlerine ait uygulama önerileri detaylı olarak belirtilmiştir. Son bölümde ise gerçekleştirilmiş olan çalışmalara doğrultusunda elde edilen sonuçlar kapsamlı olarak sunulmuştur. Ayrıca tarihi yapıların korunmasının, gelecek nesillere güvenle aktarılmasının önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the examination of the seismic behavior of the Western Minaret of Isa Bey Mosque, located in the Selçuk district of İzmir Province, which is one of the oldest known examples of Islamic architecture in Western Anatolia, and on providing reinforcement recommendations. To analyze the minaret's seismic behavior, previous studies were thoroughly reviewed, and any missing fieldwork was completed. Analyses were conducted on a finite element model in the time domain, and strengthening recommendations were proposed. Calculations were performed according to the suggested system, and the details are presented. The first chapter discusses the historical significance of masonry structures and provides a brief overview of the Isa Bey Mosque. The second chapter presents a literature review on masonry structures, masonry minarets, and historical masonry structures. The third chapter covers information on masonry structures, historical masonry structures, the behavior of masonry structures, masonry minarets, damage mechanisms in masonry structures, and strengthening methods. The fourth chapter provides information on the principles of analysis, design, and evaluation of historical masonry structures, including detailed regulations and guidelines. The fifth chapter contains detailed information about the Isa Bey Mosque and its Western Minaret. It includes structural system details of the Western Minaret, on-site survey findings, and previous works that have contributed to this thesis. The sixth chapter presents the seismic behavior of the Isa Bey Mosque's Western Minaret has been examined, and reinforcement recommendations have been provided. Detailed application suggestions for the proposed reinforcement methods are specified. The final chapter presents the results obtained from the conducted studies comprehensively. It also emphasizes the importance of preserving historical structures for secure transmission to future generations.