Finansal küreselleşmenin teknoloji firmalarinin performansina ve değerine etkisi
The Impact of financial globalization on the performance and value of technology companies
  1. Tez No: 914377
  2. Yazar: ÇAĞRI ERDEMCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN SEVİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal küreselleşme göstergeleri, Performans göstergeleri, Değer göstergeleri, Panel veri analizi, Financial globalization indicators, Firm performance indicators, Firm value indicators, Panel data analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Günümüzün küreselleşen dünyasında devletlerin iktisadî kalkınmalarını sürdürebilmeleri, teknolojik dönüşüme ne derecede uyum sağladıklarıyla ilişkilidir. Teknoloji şirketlerinin yenilik üreterek performanslarını ve piyasa kapitalizasyonlarını artırabilmek adına gerçekleştirdikleri ya da gerçekleştirecekleri yatırımların etkinliği de teknolojik ve finansal küreselleşmeye adapte olabilmeleriyle bağlantılı olmaktadır. Bu düşünceden hareketle 2009-2018 yılları arasında finansal küreselleşme göstergeleri ile“teknoloji, donanım ve ekipmanları”ve“yazılım ve bilgisayar hizmetleri”sektöründe faaliyet gösteren teknoloji firmalarının performans ve değer göstergeleri ele alınarak aralarındaki ilişkinin tespiti panel veri analizi bünyesinde gerçekleştirilen birtakım ampirik analizler yardımıyla tahmin edilmeye ve açıklanmaya çalışılmıştır. Yapılan analizler ve elde edilen bulgular ışığında değişkenlerin oluşturduğu modeller bir bütün olarak dikkate alındığında finansal küreselleşme ile firma performans ve değer göstergeleri arasında anlamlı ilişkilerin varlığı tespit edilmiş, ülkelerin Ar-Ge harcamaları için ayırdıkları miktar, sermayenin ülke içi ve ülke dışı dolaşımı, yapılan yatırım anlaşmaları, yatırım kısıtlamalarına ilişkin izlenen stratejiler ve hayata geçirilen regülasyonlar, rezerv durumu, hükümet borcu, net faiz gelirleri, sermayenin dışa açıklığının“teknoloji, donanım ve yazılım ekipmanları”ile“yazılım ve bilgisayar hizmetleri”sektörlerinde faaliyet gösteren teknoloji firmalarının performans ve değer göstergeleri üzerinde etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's globalizing world, the ability of states to sustain their economic development related to the extent to which they adapt to technological transformation. The effectiveness of the investments that technology firms have made or will make in order to increase their performance and market capitalization by producing innovations is also linked to their ability to adapt to technological and financial globalization. Based on this idea, the determination of the relationship between financial globalization indicators and the performance and value indicators of technology firms operating in the“technology, hardware and equipment”and“software and computer services”sectors between 2009 and 2018 has been tried to be estimated and explained through some empirical analyzes conducted within the panel data analysis. In the light of the analyses and the findings obtained, when the models formed by the variables are taken into account as a whole, it is determined that there are significant relationships between financial globalization and firm performance and value indicators, the amount allocated by countries for research and development expenditures, domestic and international circulation of capital, investment agreements, strategies followed regarding investment restrictions and implemented regulations, status of reserves, government debt, net interest income and openness of capital have been determined to have an impact the performance and value indicators of technology firms operating in the“technology, hardware and software equipment”and“software and computer services”sectors.