Tedarikçi esnekliği ile firma performansı arasındaki ilişki üzerine bir araştırma
A research on the relationship between supplier flexibility and firm performance
  1. Tez No: 380185
  2. Yazar: ASUMAN ÜSTÜNDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA CAHİD ÜNĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel Belirsizlik, Esneklik, Firma Performansı, Tedarikçi Esnekliği, Environmental Uncertainity, Flexibility, Firm Performance, Supplier Flexibility
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Dünyadaki değişimler, teknolojik ilerlemeler, sınırların mal ve hizmet üretiminde ortadan kalkarak küreselleşmenin artması, işletmelerin faaliyette bulundukları çevrenin de dinamik bir hal almasına neden olmuş ve işletmeler için üretimde esneklik anlayışını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada, firmaların ortak çalıştıkları ana tedarikçilerin esnekliğini etkileyen faktörlerden bilgi paylaşım düzeyi, bilginin kalitesi, tedarikçi ile ilişkiler ve çevresel belirsizliklerin tedarikçi esnekliğini nasıl etkilediği, esnekliğinden performansına ne yönlü bir katkı sağladığı, tedarikçinin performansı ile de işletme performansı arasındaki ilişkiyi ölçmek amaçlanmıştır. Sakarya ve İstanbul ilinde faaliyet gösteren 119 imalat işletmesi ile anket çalışması gerçekleştirilmiştir. 2013 yılının Aralık ayında başlayıp Mart 2014'te veri toplama süreci sonlandırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, bilgi paylaşım düzeyi ile tedarikçi esnekliği arasında ilişki bulunamamış fakat paylaşılan bilginin kalitesi, tedarikçi ile ilişkiler ve çevresel belirsizliklerin esneklik üzerinde etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Tedarikçinin esneklik düzeyinin arttıkça performansında da bir iyileşme görüldüğü sonuçlarda belirtilmiştir. Yapılan analizlere göre tedarikçi performansı ile iş yapılan işletmenin finansal ve pazar performansı arasında ilişki bulunamamış, fakat işletmenin operasyonel performansı ile anlamlı bir ilişkinin varlığından söz etmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
By effects of globalization, the elimination of borders in the production of goods and services and at the same time with developments in technology have caused a dynamic environment in which companies operate and have revealed the necessity of flexibility approach in production process for businesses. The aim of this thesis is to analyse information sharing level, which has affected flexibility of the main partner suppliers of companies, information quality, relationships with the suppliers and how the environmental uncertainty affects supplier flexibility, contributions of supplier flexibility to its own performance and measure the relationship between the supplier performance and business performance. In the study, data was collected via a questionnaire. A survey was conducted to 119 manufacturing firms which are located in city of Sakarya and Istanbul and data collection process starting with Dec.2013 was terminated to March 2014. The data collected by means of surveys is analyzed with the quantitative methods. According to results of the survey, there is no relationship between the level of information sharing with supplier flexibility but, it was appeared that there is an effect of the quality of information shared, relationships with suppliers and environmental uncertainty on the flexibility. In the result, a recovery has been shown in the performance of supplier while the flexibility level of supplier increases. According to the analysis, there is no relationship between the supplier performance and financial and market performance of partner businesses but, it is possible to talk about the existence of a meaningful relationship between company's operational performance.