Ergenlerin benlik saygısı ile sosyal kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 914391
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEHİYE AKACAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Benlik, Benlik Saygısı, Sosyal Kaygı, Self, Self-Esteem, Social Anxiety
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırma, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki ergenlerin benlik saygısı ve sosyal kaygı düzeyleri arasındaki ilişkiyi ve demografik değişkenlere göre bu düzeylerdeki farklılıkları incelemeyi amaçlamaktadır. İlişkisel araştırma deseni kullanılarak yürütülen bu çalışma, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde öğrenim gören lise öğrencilerini kapsamaktadır. Araştırmanın örneklemi KKTC'de (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) bulunan Lefkoşa, Girne, Gazimağusa, İskele ve Lefke'de 2023-2024 güz döneminde öğrenimine devam eden lise öğrencelierinden 9., 10., 11. ve 12. Sınıf öğrencilerinden uygun örneklem yöntemi kullanılarak her düzeyden sınıf seçilmiştir. Eksik veriler ve uç değerlerin tespiti sonucunda, 25 öğrencinin verileri analizden çıkarılmış ve sonuç olarak 325 öğrencinin verileri analize dâhil edilmiştir. Araştırmada, öğrencilerin kişisel bilgilerini toplamak için kişisel bilgi formu, benlik saygılarını ölçmek için Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği ve sosyal kaygı düzeylerini belirlemek için Ergenler için Sosyal Kaygı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi için IBM SPSS 21 Windows paket programı tercih edilmiştir. Verilerin normal dağılıp dağılmadığını belirlemek için Normallik Testi uygulanmış ve basıklık ve çarpıklık değerlerinin -3 ile +3 arasında olduğu, dolayısıyla verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Normal dağılım gösteren veriler üzerinde, demografik değişkenlere göre benlik saygısı ve sosyal kaygı düzeyleri arasındaki farklılıkları değerlendirmek için parametrik testlerden t-testi ve One Way Anova testi kullanılmıştır. Araştırmanın hipotezlerini incelemek içinse korelasyon analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, benlik saygısı ile sosyal kaygı arasında negatif yönlü bir korelasyon olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgu, öğrencilerin benlik saygısı yükseldikçe sosyal kaygı düzeylerinin düştüğünü göstermektedir. Bu çalışma, gençlerin psikolojik sağlığını etkileyen önemli faktörlerin anlaşılmasına katkıda bulunmayı hedeflemekte olup, eğitim politikaları ve gençlik psikolojisi alanlarında uygulayıcılara ve politika yapıcılara önemli içgörüler sunmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, eğitimciler ve psikolojik danışmanlar için gençlerin sosyal ve akademik ihtiyaçlarına yönelik müdahalelerin geliştirilmesine rehberlik edebilecek değerli veriler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the relationship between self-esteem and social anxiety levels among adolescents in the Turkish Republic of Northern Cyprus, as well as the differences in these levels according to demographic variables. Conducted with a relational research design, this study covers high school students studying in the Turkish Republic of Northern Cyprus. The sample for the research consists of high school students from 9th, 10th, 11th, and 12th grades who are continuing their education in the 2023-2024 fall semester in Northern Cyprus Turkish Republic, specifically in the cities of Nicosia, Kyrenia, Famagusta, Iskele, and Lefke. A convenience sampling method was used to select classes from each grade level. After detecting missing data and outliers, the data of 25 students were excluded from the analysis, resulting in the inclusion of 325 students' data for analysis. The study utilized a personal information form to collect students' personal information, the Coopersmith Self-Esteem Inventory to measure their self-esteem, and the Social Anxiety Scale for Adolescents to determine their social anxiety levels. IBM SPSS 21 Windows package program was chosen for data analysis. A Normality Test was applied to determine whether the data were normally distributed, and it was found that the skewness and kurtosis values were between -3 and +3, indicating that the data were normally distributed. Parametric tests, including the t-test and One Way Anova test, were used on the normally distributed data to evaluate the differences between self-esteem and social anxiety levels according to demographic variables. Correlation analysis was conducted to examine the hypotheses of the research. The study found a negative correlation between self-esteem and social anxiety, indicating that as students' selfesteem increases, their social anxiety levels decrease. This research aims to contribute to the understanding of significant factors affecting the psychological health of young people and seeks to provide important insights for practitioners and policymakers in education policies and youth psychology. It also offers valuable data that can guide educators and psychological counselors in developing interventions for the social and academic needs of young people.