Obezite cerrahisine başvuran hastaların doyum, hedonik açlık ve yeme tutum davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of satisfaction, hedonic hunger and eating attitudes of patients refering to obesity surgery
  1. Tez No: 914394
  2. Yazar: PINAR EZGİ ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SABİHA GÖKÇEN ZEYBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: obezite cerrahisi, obezite, yaşam doyumu, aile yaşam doyumu, ilişki doyumu, iş doyumu, doyum ve beslenme ilişkisi, bariatric surgery, obesity, life satisfaction, family life satisfaction, relationship satisfaction, job satisfaction, relationship between satisfaction and nutrition
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş: Yeme tutum davranışları; genetik, fizyolojik, psikolojik ve çevresel boyutlarıyla birçok durumdan etkilenebilir. Besinlere karşı oluşan beğenme ve isteme davranışları yalnızca vücudun besine olan ihtiyacı sonucunda değil, o besinin sağlayacağı haz ile de ilişkili olabilir. Bireyler hayatın belirli alanlarında psikolojik olarak doyuma ulaşamadığında bu doyumsuzluğu fiziksel doyum ile kapatmaya çalışabilir. Bu yetersiz doyumu kapatma durumu kendini bozulmuş yeme tutumları ve duygusal yeme tutum davranışı ile kendini gösterebilir. Yöntem: Çalışmamızda obezite cerrahisi hastalarının yaşam doyumları, aile yaşam doyumları, ilişki doyumları, iş doyumları uyumlu, öz bildiriye dayalı ölçekler ile incelenmesi ve bu doyumların, yeme tutumları ve duygusal yeme durumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bulgular: Çalışma sonucunda yaşam doyum, aile yaşam doyum ve iş yaşam doyumu ile duygusal yeme durumu arasında negatif bir ilişki gözlemlenmiştir. Aynı zamanda yeme tutumu bozuldukça aile yaşam doyumları ve iş yaşam doyumlarının da azaldığı görülmüştür. Yeme tutumlarının bozulması ile beraber ise duygusal yeme durumunun arttığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract: Eating behaviors can be affected by many factors such as genetic, physiological, psychological and environmental dimensions. Behaviors of liking and wanting food may be related not only to the body's need for food, but also to the pleasure that that food will provide to person. When individuals cannot reach psychological satisfaction in certain areas of life, they may try to compensate for this dissatisfaction with physical satisfaction. This insufficient satisfaction can be show itself by impaired eating attitudes and emotional eating behaviors. Method: In our study, we have aimed examine bariatric surgery patients' life satisfaction, family life satisfaction, relationship satisfaction, job satisfaction with appropriate, self-reported scales and we also aimed examine the relationships between these satisfactions, eating attitudes and emotional eating states. Results: As a result of the study, a negative relationship was observed between life satisfaction, family life satisfaction, work life satisfaction and emotional eating status. At the same time, we have observed that as the eating attitude deteriorated, family life satisfactions and work life satisfactions have decreased. It has been observed that the emotional eating situation increases with the deterioration of eating attitudes. 7 VI