Türkiye'de 2019-2023 yılları arasında finansal tablolar alanında yayınlanan lisansüstü tezlere yönelik içerik analizi
Content analysis of graduate theses on financial statements published in Turkey between 2019-2023
- Tez No: 914516
- Danışmanlar: PROF. DR. SEÇKİN GÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Tablolar, Finansal Raporlama, İçerik Analiz, Financial Statements, Financial Reporting, Content Analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Muhasebenin özetleme işlevini finansal tablolar oluşturmaktadır. Finansal tablolar aracılığı ile bir işletmenin finasal durumu, faaliyet sonuncu, nakit akışlarını ve benzeri birçok konuda bilgi sahibi olunabilir. Bu çalışmada, 2019- 2023 yılları arasında finansal tablolar kavramı üzerine yapılmış, Ulusal Tez Merkezi'nde açık olarak yayımlanmış lisansüstü tezlerin, özetleyici içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde finansal raporlama çerçevesi ve finansal tablo kavramından bahsedilmiştir. İkinci bölümde finansal tablo verilerinin kullanımı ve analizi üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise özetleyici içerik analizi yöntemi kullanılarak“finansal tablolar”anahtar kelimesi ile ulaşılabilen 74 lisansüstü tezin 62 adet yüksek lisans tezi, 12 adet ise doktora tezi araştırma kapsamına alınmıştır. Bu tezler yayınlanan tezlerin yayın tarihi, üniversitesi, türleri, anabilim dalı ve araştırma amacı ve yöntemi gibi ölçutler açısından ele alınıp, edinilen bulgular değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Financial statements constitute the summarizing function of accounting. Through financial statements, it is possible to have information about the financial status of an enterprise, its operating results, cash flows and many similar issues. In this study, it is aimed to examine the postgraduate theses on the concept of financial statements between 2019 and 2023, published openly in the National Thesis Center, using the summarizing content analysis method. This study consists of three parts. In the first part, the financial reporting framework and the concept of financial statements are mentioned. The second section focuses on the use and analysis of financial statement data. In the third part, 62 master's theses and 12 doctoral theses out of 74 graduate theses that can be accessed with the keyword“financial statements”by using summarizing content analysis method are included in the scope of the research. These theses were analyzed in terms of the date of publication, university, type, department, research purpose and method, and the findings were evaluated.