Recollections and spatial experience in the literature classroom: A Narrative inquiry within the postromantic theory of education
Edebiyat sınıfında bellek ve uzamsal deneyim: Postromantik eğitim teorisi çerçevesinde bir anlatı araştırması
- Tez No: 914515
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ZEKİ ÇIRAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Dilbilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, Linguistics, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Postromantik çerçeve, edebiyat sınıfı, mekânsal etkileşim, epizodik bellek, vektörel değerlendirme, Postromantic framework, literature classroom, spatial interaction, episodic memory, vectorial assessment
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Dil Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Her bireyin öğrenme yolunda kendi duyguları ve deneyimselliği vardır. Birçok eğitim yaklaşımı ve teorisi, insan öğrenimini hatırlama ve bellek becerilerinin bir parçası olarak görür. Ayrıca, bu teoriler, edebiyat sınıflarında insan zekâsını ve yaratıcılığını harekete geçirmek için hayal gücü becerilerini ve deneyimselliği ön plana çıkarır. Geleneksel sınıf deneyimlerine ve yöntemlerine karşı olarak, Postromantik çerçeve mekânsal etkileşimi, hayal gücünü ve hafızayı vurgular. Ayrıca, Postromantik eğitim teorisi, sınıf dinamiklerini ve öğrenme süreçlerini insan (human learner) perspektifinden inceler ve öğrenenlerin“hatırlama”ve“anımsama”sının öğrenmede kritik bir role sahip olduğunu ortaya koyar. Nitel araştırma desenine sahip bu çalışma, öğrencilerin anılarını incelemek ve Postromantik ilkeler ve öncelikler hakkındaki geriye dönük ve yansıtmacı anlatılarını analiz etmek için anlatı araştırması protokolünü kullanmıştır. Çalışmada yer alan 11 katılımcı, Türkiye'deki bir İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde öğrenim gören öğrenciler arasından seçilmiştir. Nitel ölçümler ve veri toplama araçları kullanılmış, değerlendirme ve tartışma sürecinde anlatı araştırması yöntemleri izlenmiştir. Çalışma, öğrencilerin edebiyat sınıfı deneyimlerinin nasıl epizodik ve epifanik anılar ürettiğini, hayal gücünü teşvik ettiğini ve duygusal katılım, yanıtlayıcı stratejiler, yaratıcı katılım ve yansıtıcı bellek ile iç motivasyonu artırdığını ortaya koymuştur. Çalışma göstermektedir ki: (a) uzamsal etkileşim stratejileri deneyimselliği artırır; (b) yaratıcı etkinlikler ve vektörel değerlendirme, olumlu duygusal geri bildirim ve etkileyici bellek birikimini geliştirir; (c) insanlar (human learners), deneyimsel öğrenme sürecinde daha ileri bilişsel gelişim (cognition) ve farkındalığa (recognition) yol açan epizodik bellek ve yaratıcı hayal gücü geliştirir; (d) öğrencilerin ders öncesindeki yetersiz semantik bellekleri ve düşük düzeydeki kuramsal hazır bulunuşlukları, öğrenme uzamıyla aktif etkileşimlerini olumsuz etkileyen faktörlerdir. Mevcut 'öğrenme alışkanlıkları, öğrenme stratejileri, öğrenme tutumları ve öğrenme inançları', teorik, kavramsal ve eleştirel içeriklerle bağlantı kurmayı zorlaştırmakta ve bu durum, 'epifanik bellek' geliştirmelerini engellemektedir. Çalışma, edebiyat sınıfı ortamının deneyimsel bir öğrenme alanına dönüşmesi için dönem başında yöntem, öğrenmenin doğası ve vektörel değerlendirme araçları hakkında öğrencileri hazırlayıcı atölye çalışmaları ve seminerlere ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymaktadır. Bu tür çalışmalar, bellek ve hafızayı harekete geçirmek, artırmak ve oluşumlandırmak için gereklidir; bu, içeriğin anlaşılıp bağ kurulması, öğrenmenin deneyimselleştirilmesi ve bilginin yeniden yapılandırılması açısından temel teşkil eder. Çalışma, içeriğin içselleştirilmesi ve deneyimin yeniden yapılandırılması için gerekli olan bellek ve hafıza birikimini sağlamak amacıyla edebiyat sınıfı ortamının deneyimsel bir öğrenme alanına dönüştürülmesi gerektiği sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
Each individual has their own feelings and experientiality on the way to learning. Many educational approaches and theories consider human learning part of recollection and memory skills. In addition, these theories foreground imaginative skills and experientiality to activate human intelligence and creativity in literature classrooms. Contrary to traditional classroom experiences and methods, the Postromantic framework stresses spatial interaction, imagination and memory. Furthermore, Postromantic educational theory explores classroom dynamics and learning processes from a human learner perspective and presents learners' 'recalling' and 'recollection' as having a critical role in learning. Within a qualitative research design, the present study uses narrative inquiry protocol to examine students' recollections and analyses the retrospective and reflective narrative accounts regarding postromantic maxims and priorities. The participants were ELL students at the BA level at the Department of English Language and Literature in Turkey. Qualitative measures and data collection tools are used, and narrative inquiry methods are followed through the evaluation and discussion process. The study revealed how students' literature classroom experience produced episodic and epiphanic memories, fostered imagination and enhanced internal motivation with emotional engagement, responsive strategies, creative involvement and reflective memory. The study shows that (a) spatial interaction strategies increase experientiality; (b) creative activities and vectorial assessment enhance positive emotional feedback and impressive memory accumulation; (c) human learners develop episodic memory and creative imagination, which pave the way for further cognition and recognition; (d) the students' poor semantic memory before classes and lower level of critical readiness are negative factors for active engagement with a learning space since their learning habits, learning strategies, learning attitudes and learning beliefs pose challenges to connect with theoretical, conceptual and critical contents, which hampers them to develop epiphanic memory. The study concludes that the literature classroom setting needs preparatory methodological workshops and sessions about the nature of learning and vectorial assessment to transform the literature classroom into an experiential learning space to activate, accelerate and accumulate memory, which is essential to content appreciation, learning experience and knowledge reconstruction.