Sigortacının kanuni halefiyeti ve rücu hakkı
Insurer's legal subrogation and right of recourse
  1. Tez No: 914519
  2. Yazar: BERRAK ÖZDEMİR GÖZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR CAN GÖKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Halefiyet hakkı, rücu davası, riziko, sigorta sözleşmesi, Right of subrogation, recourse action, risk, insurance contract
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Sigorta sözleşmelerinin amacı, aynı tehlikeye maruz kalma ihtimali olan kişiler arasında bir dayanışma ağı kurarak gerçekleşme ihtimali olan tehlike sonucunda meydana gelecek zarar bakımından kişileri ekonomik bir çöküntüye uğrama ihtimalinden kurtarmaktır. Bu bakımdan aynı tehlikeye maruz kalma ihtimali olan kişiler arasında istatistik ve aktüerya teknikleri kullanılarak hesap edilen miktarda paranın toplanması ile bir teminat havuzu oluşturulmaktadır. Kişiler tarafından ödenmesi gereken para yani sigorta primi, gerçekleşmesinden endişe edilen risk gerçekleştiği takdirde meydana gelecek olan zararın ekonomik boyutu karşısında çok makul bir miktar olmaktadır. Böylelikle risk gerçekleşse de gerçekleşmese de herkes tarafından makul bir miktarın ödenmesi ile riskin gerçekleşmesi halinde uğranılacak ekonomik zararlar, tüm risk paydaşlarına dağıtılarak maksimum şekilde azaltılmaktadır. Ancak bu sistemin işlerliğini kaybetmemesi ve sürdürülebilir olması için sigorta sözleşmesi sigortalının zenginleşmesine sebep olmamalı, sigortalıyı zararın gerçekleşmesini arzu eder hale getirmemelidir. Sigorta sözleşmelerinden elde edilmesi amaçlanan bu faydanın yitirilmemesi ve sürdürülebilmesini ise hukukumuzda halefiyet hakkı ve rücu hakkı sağlamaktadır. Bu çalışma ile uygulamada çoğu zaman birbiri ile karıştırılan ve sigorta sözleşmelerinden elde edilmesi beklenen faydanın korunabilmesi bakımından olmazsa olmaz bir düzenleme olan halefiyet hakkı ile rücu hakkı ele alınmış; bu hakların tanımı, niteliği, amacı, faydası, uygulama alanları açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of insurance contracts is to save people from the possibility of economic collapse in terms of damage that may occur as a result of the danger that may occur, by establishing a solidarity network among people who may be exposed to the same danger. In this regard, a collateral pool is created by collecting an amount of money calculated using statistics and actuarial techniques among people who are likely to be exposed to the same danger. The money that must be paid by individuals, that is, the insurance premium, is a very reasonable amount compared to the economic size of the damage that will occur if the risk that is worried about occurring occurs. In this way, whether the risk occurs or not, everyone pays a reasonable amount and the economic losses that will be incurred in case the risk occurs are distributed to all risk stakeholders and reduced to the maximum extent. However, in order for this system not to lose its functionality and to be sustainable, the insurance contract should not cause the insured to become enriched, nor should it make the insured desire the loss to occur. In our law, the right of subrogation and the right of recourse ensure that this benefit intended to be obtained from insurance contracts is not lost and maintained. In this study, the right of subrogation and the right of recourse, which are often confused with each other in practice and are an indispensable regulation in terms of protecting the benefits expected to be obtained from insurance contracts, are discussed; The definition, nature, purpose, benefit and application areas of these rights are explained.