Muhammed İbrahim b. Serkend'e göre neshin fıkhi ihtilaflara etkisi
The impact of abrogation on juristic disputes according to Muhammad Ibrahim b. Serkend
  1. Tez No: 914523
  2. Yazar: MUSTAFA MOHAMMED ABED ABED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Muhammed İbrahim b. Serkend, Fıkhî İhtilaflar, İslam, Muhammad Ibrahim b. Serkend, Fiqh Disputes, Islam
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalışma, İslam hukukunda“nesh”kavramının fakihler arasındaki ihtilaflara nasıl etki ettiğini incelemektedir. Nesh, İslam hukuku kapsamında bir hükmün başka bir hükümle değiştirilmesi anlamına gelir ve bu durum fakihler arasında önemli görüş ayrılıklarına yol açmıştır. Araştırmanın odak noktası, Muhammed İbrahim b. Serkend'in nesh konusundaki görüşleri ve bu görüşlerin fıkhî ihtilaflara etkisidir. Çalışmada, neshin tanımı, tarihsel gelişimi, türleri ve meşruiyeti ele alınmış, ayrıca nesh iddialarının nasıl ortaya çıktığı ve bu iddiaların fakihler arasındaki ihtilaflara nasıl etki ettiği incelenmiştir. Literatür taraması ve belge analizi yöntemleri kullanılarak, nesh kavramı ve fıkhî ihtilaflar hakkında detaylı bilgi toplanmış, Muhammed İbrahim b. Serkend'in görüşleri diğer fakihlerin görüşleriyle karşılaştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, neshin doğru bir şekilde anlaşılması ve uygulanması, İslam hukukunun daha iyi anlaşılması ve uygulanması açısından büyük önem taşımaktadır. Muhammed İbrahim b. Serkend'in nesh konusundaki görüşleri, özellikle farklı mezhepler arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışma, nesh kavramının fakihler arasındaki ihtilaflara etkisini detaylı bir şekilde ele alarak, İslam hukukunun dinamik yapısını ve bu yapının fıkhî yorumlar üzerindeki etkisini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines how the concept of“abrogation”(naskh) in Islamic law affects the differences of opinion among jurists. Naskh, which refers to the replacement of one ruling with another in Islamic jurisprudence, has led to significant disagreements among jurists. The focus of this research is the views of Muhammad Ibrahim b. Serkend on abrogation and the impact of these views on juristic disputes. The study addresses the definition, historical development, types, and legitimacy of abrogation. It also explores how claims of abrogation arise and how these claims influence the differences of opinion among jurists. Through literature review and document analysis, detailed information on the concept of abrogation and juristic disputes was gathered. Muhammad Ibrahim b. Serkend's views were compared with those of other jurists. The research findings indicate that a proper understanding and application of abrogation are crucial for a better comprehension and implementation of Islamic law. Muhammad Ibrahim b. Serkend's views on abrogation play a significant role, particularly in resolving disputes between different schools of thought. This study provides a detailed examination of how the concept of abrogation affects juristic disputes, highlighting the dynamic nature of Islamic law and its impact on juristic interpretations.