Türkiye'de Özbek ve Özbekistan'da Türk kısa hikâyeciliği üzerine bir çalışma
A study on Uzbek storytelling in Turkey and Turkish storytelling in Uzbekistan
- Tez No: 914522
- Danışmanlar: PROF. DR. CAFER ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hikâye, hikâye tarihi, Türk kısa hikâyeciliği, Özbek kısa hikâyeciliği, araştırma, çalışma, antoloji, tema, Story, history of the story genre, Turkish short storytelling, Uzbek short storytelling, research, study, anthology, theme
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Edebi türler içinde hikâye eskiden yer yer kendini göstermiş olsa da, bugünkü anlamda ilk edebi kimlik kazanması Dünya edebiyatında 16.yüzyılda başlamıştır. İtalyan yazar Boccacio Decameron adlı eseriyle ilk hikâye örneğini vermiştir. Şark halkları edebiyatında ise Batılı anlamda hikâye örnekleri 1900'lerden itibaren ortaya çıkmıştır ve hızla gelişerek edebi türler içinde en yaygın tür olarak yerini almıştır. Hikâye diğer edebi türlere göre birkaç özellikleriyle onlardan ayrılır. Örneğin, romana göre kısa olduğu ve hikâye kişilerinin sayısının az olduğu, yaşanmış gerçek olayları ya da yazarın tamamen hayal ürünü olduğu halde gerçeğe yakın biçimde anlatım tarzına sahip olduğu hikâyeye olan talebin artmasının sebeplerinden biridir. Özbek ve Türk halkları benzer kültüre sahiptirler ama edebiyat alanı siyasi ve sosyal şartlardan dolayı farklı şekilde ilerlemiştir. Başka halkların edebiyatını öğrenmek bu halkın tarihi, kültürünü öğrenmek, halklar arasındaki dostluk ilişkilerinin daha da gelişmesini sağlar. Türkiye'de Özbek ve Özbekistan'da Türk Kısa Hikâyeciliği Üzerine Bir Çalışma adlı tez çalışmamızda kısa hikâye alanında yapılmış araştırmalar incelenmiştir ve bu konuda elde edilen kazançlar, eksiklikler hakkında detaylı bilgi sunmak hedeflenmiş ve gelecekte edebiyat alanında yapılacak araştırmaları için faydalı olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Although the story has occasionally appeared among literary genres in the past, but its first literary identity in today's sense in world literature began in the 16th century. In the literature of Eastern peoples, examples of stories in the Western sense have emerged since the 1900's and have rapidly developed and taken their place as the most common genre among literary genres. The story differs from other literary genres with a few features. For example, one of the reasons for the increase in the demand for stories is that they are shorter than a novel, have fewer characters, tell real events, or have a realistic narrative style even though the author is completely imaginary. Uzbek and Turkish people have a similar culture, but the field of literature has progressed differently due to political and social conditions. Learning the literature of other peoples, learning the history and culture of these people, enables the development of friendly relations between peoples. In our thesis titled A Study on Uzbek Short Storytelling in Turkey and Turkish Short Storytelling in Uzbekistan, the research in the field of short stories was examined and it was aimed to provide detailed information about the gains and deficiencies obtained in this field and it was thought that it would be useful for future research in the field of literature.