Depremin insanların inancı üzerine etkisi
The Impact of the earthquake on people's faith
- Tez No: 914632
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ GÜNDOĞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kelam, Deprem, Din, İnanç, Kur'an, İbadet, Kalam, Earthquake, Religion, Faith, Quran, Worship
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET DEPREMİN İNSANLARIN İNANCI ÜZERİNE ETKİSİ Fatma POLAT Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı Adıyaman Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Haziran/2024, Sayfa: 85 Danışman: Prof. Dr. Hamdi GÜNDOĞAR İnsanlık tarih boyunca deprem, sel gibi doğal felaketlerle karşı karşıya kalmıştır. Meydana gelen felaketler, birçok insanın ölümüne, mal varlıklarının yok olmasına, bu bölgeden başka bölgelere geçici veya kalıcı göçler yaşamasına, kimi zamanda bireylerin fiziksel veya psikolojik etkilere maruz kalmasına sebep olmaktadır. Can kayıplarının veya yıkımların çok fazla olduğu deprem felaketi insanların dini inançlarına etki etmektedir. Bu bağlamda dini inanç ve ibadetler bu felaketlerden etkilenen alanlardandır. Din ve inancın bu felaketleri anlamlandırma ve bu felaketlerle başa çıkmada etkili olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada depremin insanların inancı üzerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla 6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye'de meydana gelen depremde bu depremi yaşayan 164 katılımcı ile online anket yapılmış, 20 katılımcı ile de mülakat yapılmıştır. Araştırmamızda yaşanılan felaketlerden sonra bu olayları yaşayanların genel dini düşüncelerini, inanç ve atıflarını, değişen davranış biçimlerini, ahlaki değişimlerini yeniden tespit etmeye, daha önceki araştırmalardaki bulguları kıyaslamaya ve analizlerden sonra yeni bulguları ortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IMPACT OF THE EARTHQUAKE ON PEOPLE'S FAITH Fatma POLAT Department of Basic Islamic Sciences Adıyaman University, Institute of Graduate Education, June/2024, Page: 85 Supervisor: Prof. Dr. Hamdi GÜNDOĞAR Throughout history, humanity has faced natural disasters such as earthquakes and floods. The disasters that occur cause the death of many people, the destruction of their assets, temporary or permanent migrations from this region to other regions, and sometimes the exposure of individuals to physical or psychological effects. The earthquake disaster, where the loss of life or destruction is very high, affects people's religious beliefs. In this context, religious beliefs and worship are among the areas affected by these disasters. It is known that religion and belief are effective in making sense of these disasters and coping with these disasters. In this study, the effect of the earthquake on people's faith was examined. For this purpose, an online survey was conducted with 164 participants who experienced this earthquake in the earthquake that occurred interwiews were conducted with 20 particapants in Turkey on February 6, 2023. In our research, we tried to re-identify the general religious thoughst, beliefs and attributions changing behavior patterns and moral changes of thouse who experienced these events after the disasters, to compare the findings of previous research and to reveal new findings after analysis.