Acil servise başvuran 2 (iki) yaş altı kafa travmalı hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of head trauma patients under two years of age presenting to the emergency department
  1. Tez No: 914640
  2. Yazar: MUSTAFA ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER LEVENT AVŞAROĞULLARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Kafa travması, İki yaş altı
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Çocukluk çağı kafa travmaları (ÇÇKT) halen dünyanın en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olarak güncelliğini korumaktadır ve bu yaş grubunun en sık görülen morbidite ve mortalite sebeplerinden biridir (1, 2). Çocuklarda mortalite ve morbidite sebepleri arasında üçüncü sırada yer almaktadır (3).Bu çalışmada 2 yaş altı pediatrik kafa travmalarında etiyolojik nedenlerin, klinik özelliklerin, radyolojik bulguların araştırılarak ülkemizin epidemiyolojik verilerine katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: KEAH Acil Tıp Kliniği'ne 1 Ocak 2015 ile 31 Aralık 2015 arasında ayaktan veya ambulans ile başvuran veya 112 aracılığıyla dış merkezlerden gönderilen 2 yaş altındaki kafa travması mevcut olan hastaların verileri 12 sorudan oluşan anket formu şeklinde hazırlanmış bir veri tabanı kullanılarak Aksağlık sistemi üzerinden hasta dosyalarının ve radyografik görüntülemelerin taranması ile retrospektif tarzda elde edilmiştir. Hastanemiz Eğitim Planlama Koordinasyon Kurulunun (09.02.2016 tarih ve 50 nolu karar) onayı alındıktan sonra çalışmaya başlanmıştır. İstatistiksel analizde Windows SPSS 21.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. İstatistiksel analizde tanımlayıcı istatistikler (frekans, yüzde dağılımı), iki grup arasında kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında ki-kare testi kullanılmıştır. Sonuçlar frekans (yüzde) şeklinde verilmiştir. Yüzde 95 güven aralığında p < 0.05 istatistiki olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada 2074 hasta çalışma kapsamına alınmış ve değerlendirilmiştir (toplam 2293 hasta). Hastaların 1145'i (%55.2) erkek ve 929'u (% 44.8) kız, erkek/kız oranı 1.2 idi. Çalışmaya alınan 2074 hastaya bakıldığında, travmanın en sık görüldüğü grup 1172 hasta (% 56.5) ile 12 – 24 ay arası idi. Travmanın en az görüldüğü yaş aralığını 104 (% 5,0) başvuru ile 0 – 3 ay yaş grubu oluşturmaktadır. Acil servise başvuran tüm çalışma hastaları içinde en sık travma mekanizmasının 1340 (% 64,6) başvuru ile basit düşmeler olduğu görülmüştür. Ağır mekanizmalar olan yüksekten düşme ile 76 (% 3,7) hasta başvurmuş, motorlu araç kazaları sonucu da 36 (% 1,7)'sı araç içi trafik kazası ve 4 (% 0,2)'si araç dışı trafik kazası olmak üzere 40 (% 1,9) hasta başvurusu olmuştur. Üç (% 0,1) hasta ise darp/istismar tanısıyla adli vaka kaydı yapılarak tedavi edilmiştir. Hastaların başvuru sırasındaki majör belirti ve bulguları incelendiğinde 824 (% 39,7) hastanın belirti ve bulgu saptanamayan hastalar olduğu, iii 348 (% 16,8) hastada kafatasında hematom ve ödem, 327 (% 15,8)'inde laserasyon ve 224 (%10,8)'inde ciltte abrazyon, eritem veya ekimoz saptanmıştır. Bulantı – kusma ile getirilenlerin sadece 217 (% 10,5) hasta olduğu, uykuya meyil saptananların ise 39 (% 1,9) hasta ile çok küçük bir grup olduğu görülmüştür. Çalışmada 1340 (% 64,6) hastaya BBT çekilerek klinik izleme alındığı, 446 (% 21,5) hastanın ise sadece klinik izlemle takip edildiği, herhangi bir görüntülemeye ihtiyaç duyulmadığı görülmüştür. BBT çekilen hastalardan 1200 (% 89,6)'ünde patoloji saptanmazken 140 (% 10,4)'ında patoloji saptanmıştır. Hastaların acil servis takip ve tedavileri sonucunda 1741 (% 83,9)'u KİBAS ile ilgili uyarılarda bulunularak taburcu edilmiştir. Hastalardan 189 (% 9,1)'unun ailesi kendi istekleriyle, takip ve tedaviyi kabul etmeyerek, gözlem kartına bütün sorumluluğu üzerlerine aldıklarını belirtir not yazıp, tedavi ve takibi reddettiklerine ilişkin imza atarak, 15 (% 0,7) hastanın ailesi ise gözlem kartını bırakıp, acil servis personelinin bilgisi dışında hastaneden ayrılmıştır. Hastalardan 2 (% 0,1)'sine acil serviste uygulanan kardiyopulmoner resüsitasyona yanıt alınamamış ve hastalar eksitus kabul edilmişlerdir. Sonuç: Çalışmamızda kafa travması erkeklerde daha sık görülmekle beraber, en sık etiyolojik nedenin ise düşme olduğu ve ikinci en sık nedenin ise sabit bir cisime çarpma olduğu saptandı. Bunların çoğunluğu basit tedbirlerle önlenebilen yararlanmalardır ve bu konuda öncelikle ailelere görev düşmektedir. Bunun yanında kafa travmalarının çoğunu basit travmalar oluşturmakta fakat acil servislerin yoğunluğu ve malpraktis ihtimaline ilişkin endişe dolayısıyla, hatadan kaçınmak için hekimler çok sık BBT istemektedirler. Bu hastaların çoğunun BBT ile değerlendirilmesi gerekli değildir. BBT ile ciddi radyasyon maruziyeti söz konusu olduğu için minör kafa travmalı çocukların değerlendirilme ve takiplerinde öncelikle nörolojik muayene veklinik izleme önem verilmesi, ancak ciddi kafa travmalı seçilmiş vakaların BBT ile değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Objective: Childhood Head Trauma(CHT) is actually one of the most important public health problems in the world, and is one of the most frequent causes for morbidity and mortality in this age group (1, 2). It is the third most frequent mortality and morbidity factor among the children (3). In this study, it was aimed to investigate the etiological reasons, clinic features, and radiologic findings of 0-2 year-old pediatric head traumas, and to contribute to the epidemiologic data of our country. Material and Method: The data of the 0-2 year-old patients with head trauma who applied or were referred to or brought by an ambulance to KEAH Emergency Medicine Department between 1st of January 2015 and 31st of December 2015 were retrospectively obtained using a questionnaire survey consisting of 12 questions by scanning the patient files and radiographic images of the patients via the Aksağlık system. This study was started upon the approval of our hospital's Education Planning Coordination Council (02.09.2016/ Decision No: 50). In statistical analysis, Windows SPSS 21.0 statistical package program was used. Descriptive statistics (frequency, percentage distribution) was used in statistical analyses, while Chi-Square test was employed in comparing the categorical variables between the groups. The results were presented in frequency (percentage).