Psikolojik, sosyolojik ve politik boyutlarıyla Hanna Mina ve eserleri
Hanna Mina and her works with their psychological, sociological and political dimensions
  1. Tez No: 914641
  2. Yazar: BERİKAN KELEPÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Edebiyatı, Suriye Romanı, Hanna Mina, Psikoloji, Sosyoloji, Politika, Arabic Literature, Syrian Novel, Hanna Mina, Psychology, Sociology, Politics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Arap edebiyatı ve romancılığının başlangıcı her ne kadar çok eski bir zamana dayansa bile modern Arap edebiyatının başlangıcı, Napolyon'un 1798 yılında Mısır'ı işgal etmesiyle başlamıştır. Modern edebiyat ve romancılığa öncülük eden Mısır'ı Suriye edebiyatı takip etmiştir. Matbaa, gazetecilik gibi alanlardaki gelişmelerin etkisiyle XIX. yüzyılın ikinci yarısında özellikle romancılık alanında birçok yenilik ve gelişmenin yaşanmasının yanı sıra bu alanda dünyaca ünlü kalemlerin de ortaya çıkmasını sağlamıştır. Modern Suriye edebiyatı ve romancılığının en önemli isimlerinden biri olan Hanna Mina, 9 Mart 1924 tarihinde Suriye'nin Lazkiye şehrinde doğmuş ve 1939 yılına kadar İskenderun'da yaşamını sürdürmüştür. Yazar, çoğu romanında yaşadığı coğrafya ve toplumu, toplumcu gerçekçi bakış açısıyla ele almış ve burada çektiği acıları, yoksulları, halkın sorunlarını, savaşın kendisinde ve toplumda yarattığı çöküntüleri sade ve açık bir dille aktarmaya çalışmıştır. Bu çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın birinci bölümünde Arap ve Suriye romancılığı genel hatlarıyla ele alınmış; ikinci bölümde Suriye edebiyatı ve romanında önemli bir yer edinmiş ve toplumcu gerçekçi akımının önde gelen yazarlarından Hanna Mina'nın edebî kişiliği, hayatı ve romanları ele alınmıştır. Yazar hakkında bilgi verildikten sonra yazara ait eserlerin listesi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise yazarın üç romanında (Dimitri'nin Dramı, Hatıralar ve İki Kadının Mücadelesi) yer alan karakterler hakkında bilgi verildikten sonra onların psikolojik, sosyolojik ve politik boyutları incelenmiştir. Sonuç kısmında ise Hanna Mina'nın romancılığı dikkate alınarak bu üç romandan elde edilen neticeler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Even though the beginning of Arabic literature and novelism dates back to a very old time, the beginning of modern Arabic literature began with Napoleon's invasion of Egypt in 1798. Egypt, which pioneered modern literature and novel writing, was followed by Syrian literature. Under the influence of developments in fields such as printing press and journalism, the 19th century. In the second half of the century, many innovations and developments took place, especially in the field of novel writing, as well as the emergence of world-famous writers in this field. Hanna Mina, one of the most important names of modern Syrian literature and novelism, was born on March 9, 1924 in Latakia, Syria, and lived in Iskenderun until 1939. In most of his novels, the author discussed the geography and society he lived in from a social realistic perspective and tried to convey in a simple and clear language the suffering he suffered, the poor, the problems of the people, and the collapse caused by the war itself and the society. This study consists of an introduction and three parts. In the first part of our study, Arab and Syrian novels were discussed in general terms; In the second part, the literary personality, life and novels of Hanna Mina, who has an important place in Syrian literature and novel and is one of the leading writers of the social realist movement, are discussed. After giving information about the author, a list of his works is given. In the third chapter, after giving information about the characters in the author's three novels (Dimitri's Drama, Memories and The Struggle of Two Women), their psychological, sociological and political dimensions were examined. In the conclusion, the results obtained from these three novels were determined, taking into account Hanna Mina's novel writing.