Acil servise kafa travması ile başvuran çocuklarda travmatik beyin yaralanması ve kafa kemiği fraktürü saptanan olguların analizi
Analysis of patients with skull fractures and traumatic brain injuries in children admitted to the emergency department with head injury
- Tez No: 118602
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZGÜR KARCIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: kafa travması, travmatik beyin yaralanması, kafa kemiği fraktürleri, head trauma, traumatic brain injury, skull fracture
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İlk ve Acil Yardım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
III. ÖZET Acil Servise Kafa Travması İle Başvuran Çocuklarda Travmatik Beyin Yaralanması Ye Kafa Kemiği Fraktürü Saptanan Olguların Analizi Murat Özsaraç Dokuz Eylül Üniversitesi İlk Ve Acil Yardım A.B.D İnciraltı / İZMİR Giriş: Acil servise kafa travması nedeniyle başvuran çocuklarda, Kafa Kemiği Fraktürleri (KKF) ve Travmatik Beyin Yaralanmaları (TBY) oldukça yaygındır ve yaralanma riski iki yaş altındakilerde çok daha yüksektir. Yaralanmaların bir kısmı basit düşmeler nedeniyle meydana gelmektedir ve yaralanması olanların nörolojik açıdan normal, aktif, canlı oldukları not edilmiştir. Minör kafa travması geçiren ve Glasgow Koma Skalası (GKS) skoru 13-15 olan pek çok hastada, ciddi TBY olduğu görülmektedir Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Acil Servisi Çocuk Acil Birimine 7 yıllık dönemde kafa travması şüphesi nedeniyle başvuran ve çekilen BBT'lerinde; akut TBY ve / veya KKF belirlenen, takibinde izlem ya da tedavi amacı ile hastaneye yatırılan, tüm 17 yaş ve altı çocuk hastalar, retrospektif - kesitsel olarak değerlendirilerek çalışmaya alındı. Acil servisteki ilk değerlendirilmelerinde hastaların yaralanma mekanizması, semptomların öyküsü, fizik muayene bulguları, GKS skoru, mental durumları, BBT'lerinde belirlenen özgül yaralanmalar, kafa travması ile ilişkili tüm medikal ve cerrahi tedaviler, geç gelişen komplikasyon ve taburculuk esnasındaki son durumlarına ait bilgiler kaydedildi. Bulgular: Çalışma döneminde, Dokuz Eylül Üniversitesi Acil Servisi Çocuk Acil Birimine, 1167 hastanın kafa travması şüphesi nedeniyle başvurduğu, selektif olarak çekilen BBT'lerinde, 17 yaş ve altı 277 çocuk hastanın, TBY ve / veya KKF tespit edilerek izlem ya da tedavi amacı ile hastaneye yatırıldığı belirlendi. 50 (%18.1) hastada KKF olmaksızın sadece TBY, 146 (%52.7) hastada TBY olmaksızın sadece KKF, 81 (%29.2) hastada KKF ile birlikte TBY olduğu belirlendi. TBY ve / veya KKF tespit edilen 102 (%55.4) hastanın GKS skorunun 15 olduğu görüldü. Yine tüm hastalar içinde izole KKF dışlanıp, sadece TBY'na bakıldığında ise 45 (%44.6) hastanın GKS skorunun 15 olduğu görüldü. TBY ve / veya KKF olan hastaların sadece 132'sinde (%54.5) kusma, %80-100'de skalp hematomunun varlığı not edilmiştir. 42 (%15.2) hastada, TBY ve / veya KKF'lerinin 1,5 metre ve altından düşmeler sonucunda oluştuğu, yine iki yaş ve altındaki gruptaki hastaların 25'inin (%33.3) 1,5 metre ve altından düşmeler nedeniyle yaralandığı ve bunun, bu gruptaki en sık yaralanma mekanizmasıolduğu görüldü. Sonuç: Pediatrik kafa travmalı hastaların, Acil servise başvurularında bilinç kaybı öykülerinin ve anormal nörolojik bulgularının olmaması, aktif, canlı olmaları, GKS skorlarının yüksek olması, ciddi Kafa İçi Yaralanmaları (KİY) dışlamamaktadır. Kusma ve ciddi yaralanma mekanizması, KKF ve TBY'nın belirlenmesinde bir risk faktörü olmakla birlikte, KİY' m tespitinde hassas belirleyiciler değildir. Özellikle iki yaş altındakilerde farkedilebilir skalp hematomu varlığında KİY açısından BBT ile araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
IV. SUMMARY Analysis of patients with skull fractures and traumatic brain injuries in children admitted to the emergency department with head injury Murat Özsaraç Dokuz Eylül University Medical School Department of Emergency Medicine İnciraltı/ İZMİR Introduction: Skull Fractures (SF) and Traumatic Brain Injuries (TBI) are very common for the children who are brought into the Emergency Department (ED) with head trauma and the risk of injury is higher under the age of two. Some of the injuries occurred as a result of simple falls and it is reported that the children who had injuries were generally neurologically normal, active and alert. Lots of TBIs were detected in patients who had Minor Head Trauma (MHT) and had a Glasgow Coma Scale (GCS) score of 13-15. Methods: Pediatric patients referred to the ED with suspected head trauma and admitted to the hospital for treatment within a 7-year period. The subjects who were diagnosed to have TBI and / or SF were identified via the brain Computerized Tomography (CT), were enrolled in our retrospective - cross sectional research. The findings on initial evaluation in the ED, the mechanism of the injury, the history of the symptoms, the physical findings, the GCS score, mental state, the specific injuries seen in the CT, all the medical and surgical treatment related to the head trauma, the late complications and the findings at the time of discharge were noted. Results: 277 of 1167 patients referred to the University-based Pediatric Emergency Department under the age of 17 were admitted with the diagnosis of TBI and / or SF as identified with the CT. Only TBI was found in 50 patients (1 8.1%), only SF was found in 146 patients (52.7%) and both TBI and SF were found in 81 patients (29.2%). 102 (55.4%) of the patients had a GCS score of 15. Interestingly, 45 (44.6%) patients who had only TBI had also a GCS score of 15. 132 (54.5%) of the patients who had TBI and / or SF had vomiting and 80- 100% of them harboured scalp haematoma. Forty-two (15.2%) patients who had TBI and / or SF fell from a height below 1,5 m. Twenty-five (33.3%) of the patients under the age of two were injured as a result of a fall from a height of less than 1,5 m and this was a very common mechanism of falls in this group of age. Conclusions: Detection of a normal neurologic exam, absence of both altered mental status and a history of loss of consciousness do not rule out a substantial percentage of cases withintracranial injuries. Vomiting and severe trauma mechanism are important risk factors in TBI and SF although not significant predictors of intracranial injuries. Marked scalp hematoma can be a significant predictor of traumatic brain injuries, especially if encountered in children younger than two years of age.