KTÜ Tıp Fakültesi nefroloji servisinde akut böbrek hasarı tanısı ile yatan hastaların prospektif olarak sosyodemografik, etyolojik, klinik ve laboratuvar özelliklerinin primer sonlanımla ilişkisi
The relationship of prospective sociodemographic, etiological, clinical and laboratory characteristics of patients hospitalized with the diagnosis of acute kidney injury in the nephrology service of KTU Faculty of Medicine with the primary outcome
- Tez No: 914644
- Danışmanlar: PROF. DR. RUKİYE KÜBRA KAYNAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Akut böbrek hasarı, kronik böbrek hastalığı, mortalite, Acute kidney injury, chronic kidney disease, mortality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Çalışmamızda, nefroloji servisimizde akut böbrek hasarı tanısı ile yatan hastaların, etiyolojisini ve evresini belirlemeyi, sosyodemografik özelliklerini saptamayı, klinik, laboratuvar ve komorbidite durumlarını tespit etmeyi, bütün bu parametrelerin de kalıcı diyaliz ihtiyacı gerekliliği, mortalite ve kronisite gelişimiyle ilişkisini, hastanede yatış ve taburculuk sonrası 3 aylık süreçle izlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, Karadeniz Teknik Üniversitesi nefroloji servisinde Nisan 2022 ile Aralık 2022 tarihleri arasında KDIGO kriterlerine göre akut böbrek hasarı tanısı konulmuş toplam 28 hastanın verileri prospektif incelenmiştir. Hastaların sosyodemografik, etiyolojik, klinik ve laboratuvar (kreatinin, albumin, BUN, BUN/kreatinin, eGFR, elektrolitler, ürik asit, WBC, hemoglobin, trombosit, CRP, kan gazı, idrar tahlilleri) özelliklerinin primer sonlanımla (kronisite gelişimi, kalıcı diyaliz ihtiyacı gereksinimi ve mortalite) ilişkisi değerlendirilmiştir. Hastalar taburculuk süresine kadar takip edilmiş ve taburculuk sonrası 3. ay kontrolleri de incelenmiştir. Bulgular: Tüm hastaların %75'i erkek, yaş ortancası 66 ve ortanca VKİ 28 kg/m² olarak saptandı. Tüm hastaların KDIGO rehberine göre %17,9'u ABH evre-1, %10,7'si ABH evre-2, %71,4'ü ABH evre-3 idi. Toplam 28 hastanın 10 tanesi daha önce böbrek hasarı olmayıp ABH olan hastalar iken, 18 tanesi KBH zemininde ABH olan hastalardı. Hastaların çoğunluğu (%64,3) ilköğretim mezunuydu ve hastaların çoğunluğu (%53,6) kentte yaşamaktaydı. Hastaların %32,1'i hiç sigara kullanmamış iken %14,3'ü aktif sigara kullanıyordu. En sık görülen komorbiditeler sırasıyla KBH (64,2), HT (%25) ve DM (%21,4) olarak saptandı. Tüm hastaların %82'si çoklu ilaç kullanmaktaydı %46'sı en az bir NSAİİ kullanıyordu ve içlerinde %7'si çoklu NSAİİ kullanıyordu. Hastaların başvuru şikayetleri sıklık sırasına göre %46,4'ünde bulantı, %28,6'sında iştahsızlık %25'inde kusma idi. Hastaların çoğunluğunun (%80) ilk başvuruda ve servis vizitinde volüm durumu hipovolemikti. Tüm hastaların başvuru ortanca kreatinin düzeyi 4,4 mg/dL, ortanca eGFR'si 12,5 mL/dk/1.73 m² olarak tespit edildi. Çalışmamızda tüm hastaların %25'inde kalıcı diyaliz ihtiyacı gereksinimi saptanırken, hastaların %50'sinin sekelsiz iyileştiği ve %14,2'sinin mortalite ile sonuçlandığı saptandı. Mortalite gelişenlerin %75'inde malignite mevcuttu. Sonuç: ABH evre-1 olan hastalarda enfeksiyon varlığı ABH evre 2-3 olan hastalara kıyasla istatistiksel açıdan önemli yüksek bulundu. ABH evre-1 ile ABH evre-3 olan hastaların, hastane başvuru anındaki kreatinin, eGFR, potasyum değerleri ile kreatinin zirve olduğu gün bakılan eGFR ile zirve kreatinin değerleri arasındaki fark istatistiksel açıdan önemli bulundu. ABH evre-3 olan hastaların bakılan en düşük sodyum değerleri ABH evre-2 olan hastalara kıyasla istatistiksel açıdan önemli düşük bulundu. Mortalite gelişen hastalarda, kreatinin zirve yaptığı gün bakılan magnezyum düzeyi mortalite gelişmeyen hastalara kıyasla istatistiksel açıdan önemli düşük bulundu. Mortalite grubunda malignite varlığı, mortalite olmayan gruba kıyasla istatistiksel açıdan önemli bulundu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Objective: In our study, we aimed to determine the etiology and stage of patients hospitalized in our nephrology service with a diagnosis of acute kidney injury, to determine their sociodemographic characteristics, and to determine their clinical, laboratory and comorbidity conditions. We aimed to monitor the relationship of all these parameters with the need for permanent dialysis, mortality and chronicity development in a 3-month period after hospitalization and discharge. Materials and Methods: In this study, the data of a total of 28 patients diagnosed with acute kidney injury according to KDIGO criteria between April 2022 and December 2022 in the nephrology service of Karadeniz Technical University were prospectively examined. The sociodemographic, etiological, clinical and laboratory (creatinine, albumin, BUN, BUN/creatinine, eGFR, electrolytes, uric acid, WBC, hemoglobin, platelet, CRP, blood gas, urine tests) characteristics of the patients were compared with the primary outcome (chronicity development, permanent dialysis need). requirement and mortality) were evaluated. The patients were followed until discharge, and their 3rd month post-discharge check-ups were also examined. Findings: 75% of all patients were male, the median age was 66 years and the median BMI was 28 kg/m². According to the KDIGO guideline, 17.9% of all patients were AKI stage-1, 10.7% were AKI stage-2, and 71.4% were AKI stage-3. While 10 of the 28 patients had AKI without previous kidney damage, 18 of them had AKI due to CKD. The majority of the patients (64.3%) were primary school graduates and the majority of the patients (53.6%) lived in the city. While 32.1% of the patients had never smoked, 14.3% were active smokers. The most common comorbidities were found to be CKD (64.2%), HT (25%) and DM (21.4%), respectively. 82% of all patients were using multiple medications, 46% were using at least one NSAID, and 7% of them were using multiple NSAIDs. The complaints of the patients, in order of frequency, were nausea in 46.4%, loss of appetite in 28.6% and vomiting in 25%. The volume status of the majority of patients (80%) was hypovolemic at initial admission and at the service visit. The median creatinine level at admission of all patients was 4.4 mg/dL and the median eGFR was 12.5 mL/min/1.73 m². In our study, the need for permanent dialysis was detected in 25% of all patients, while 50% of the patients recovered without sequelae and 14.2% resulted in mortality. 75% of those who developed mortality had malignancy. Results: The presence of infection in patients with AKI stage 1 was found to be statistically significantly higher compared to patients with AKI stage 2-3. The difference between the creatinine, eGFR and potassium values of patients with AKI stage-1 and AKI stage-3 at the time of hospital admission and the eGFR and peak creatinine values measured on the day when creatinine peaked was found to be statistically significant. The lowest sodium values of patients with AKI stage-3 were found to be statistically significantly lower compared to patients with AKI stage-2. In patients who developed mortality, the magnesium level measured on the day when creatinine peaked was found to be statistically significantly lower than in patients who did not develop mortality. The presence of malignancy in the mortality group was found to be statistically significantly higher compared to the non-mortality group.