Sahel bölgesindeki güvenlik sorunları
Security issues in the Sahel region
  1. Tez No: 914838
  2. Yazar: HAOUA NAMİNOU ABAKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI BAYRAM SOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sahel, Terörizm, Güvenlik Sorunları, İnsan Hakları, Şiddet, The Sahel, Terrorism, Security Challenges, Human Rights, Violence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Sahel, Kuzey Afrika'nın kurak çölleri ile Orta Afrika'nın nemli ormanları arasında yer alan geniş ve stratejik bir bölgedir. Bu bölge, devletlerin tek başına kontrol etmesinin güç olduğu birçok faktörden kaynaklanan istikrarsızlık ve düzensizlik ile karşı karşıyadır. Zayıf yönetim, ekonomik yetersizlikler, iç politik çatışmalar, nüfus baskısı, artan insan ve uyuşturucu kaçakçılığı ile terörist grupların faaliyetleri ve özellikle Libya Krizi'nin etkisi gibi bir dizi faktör bu durumu derinleştirmektedir. Ayrıca, ekonomistler ve iş dünyası liderleri genellikle güvenliğin, ekonomik kalkınma ve yatırım için temel bir şart olduğunu savunsa da bu görüş, Sahel'in günümüz koşullarında hiç sorgulanmamıştır. Sonuç olarak, Sahel'deki temel sorunlar, görünüşte farklı gibi dursa da hepsi aynı kök nedene, yani gelişmişlik eksikliğine dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Sahel is a vast and strategic region located between the arid deserts of North Africa and the humid forests of Central Africa. The region is characterized by instability and disorder caused by many factors that are difficult for states to control alone. This situation is exacerbated by several factors, including weak governance, economic inefficiencies, internal political conflicts, population pressure, increased human and drug trafficking and the activities of terrorist groups, and the impact of the Libyan crisis in particular. Moreover, while economists and business leaders often argue that security is a fundamental condition for economic development and investment, this view has never been challenged in the contemporary context of the Sahel. In conclusion, the main problems in the Sahel, while seemingly different, are all rooted in the same root cause: lack of development.