Tibia pilon kırıklarında cerrahi tedavi sonrası ayak- ayak bilek aks açılarının ölçümü ve klinik sonuçlara olan etkisinin değerlendirilmesi
Measurement of foot-ankle axis angles after surgical treatment of tibial pilon fractures and evaluation of their effects on clinical outcomes
  1. Tez No: 914840
  2. Yazar: FATİH PALIT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURAN BİLGE KIZKAPAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Tibia pilon kırığı, Eklem hareket açıklıkları (EHA), Ayak- ayak bilek aks açıları, AOFAS, FADI, SF-36, VAS skoru, Fonksiyonel skor, Tibial pilon fracture, Range of motion (ROM), Foot-ankle axis angles, AOFAS, FADI, SF-36, VAS score, Functional scorea
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız, tibia pilon kırığı sonrası cerrahi tedavi uygulanan hastalarda ayak-ayak bilek aks açıları ile tedavi sonuçları arasındaki ilişkiyi ortaya koymak ve bu parametrelerin klinik, radyolojik ve fonksiyonel sonuçlara etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Şubat 2021- Haziran 2023 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde opere edilen 60 tibia pilon kırığı olan hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların cinsiyet, yaş, eşlik eden kırık, ek hastalık, AO/OTA sınıflama sonuçları, açık kırık varlığı, travma mekanizmaları ve postoperatif komplikasyonları kaydedildi. Tüm hastaların son kontrollerinde eklem hareket açıklıkları (EHA) ve ayak- ayak bilek aks açıları ölçüldü. Amerikan Ortopedik Ayak-Ayak Bileği Derneği (AOFAS) Skorlama Sistemi, Ayak ve Ayak Bileği Fonksiyonel Değerlendirme Formu (Foot And Ankle Disability Index, FADI), Short Form-36 Health Survey (SF-36) Yaşam Kalitesi Ölçeği Formu ve Visual Analogue Scale (VAS) skorları değerlendirildi. Hastaların ameliyat sonrası redüksiyon kalitesini Burwell-Charnley kriter skalası ile ayak bileği artrozu ise Kellgren-Lawrence sınıflamasına göre değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 37'si (%61,7) erkek, 23'ü (%38,3) kadın toplam 60 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 40,3±8,6 (Aralık 20- 56 yıl) bulundu. Yapılan çoklu regresyon analizi sonucunda seçilen açılar ile SF-36 arasında istatistiksel olarak ilişki saptanmazken plantigrade açı ile VAS skoru arasında ilişki saptandı. Buna göre plantigrade açının standart sapmasındaki her 1 birimlik artış VAS skorunda azalışa neden oldu. Yapılan çoklu regresyon analizi sonucunda plantigrade açı ve metatarsal deklinasyon açısı (MDA)'nın hem AOFAS hem de FADI skoru ile arasında ilişki saptandı. Buna göre plantigrade açının standart sapmasındaki her 1 birimlik artış AOFAS ve FADI skorunda artışa, MDA'daki her 1 birimlik artış işe AOFAS ve FADI skorunda azalışa neden oldu. Sonuç: Tibia pilon kırığı sonrası ayak bileği aks açıları ile fonksiyonel skorlar arasında belirgin korelasyonlar saptanmış ve bu korelasyonların klinik iyileşme sürecine önemli etkilerde bulunabileceği görüldü. SF-36 skoru ile açı ölçümleri arasında belirgin bir ilişki bulunmaması son bir aylık fiziksel, sosyal ve duygusal durum gibi birçok parametrenin aks açılarından bağımsız olduğunu göstermektedir. Çalışmamız, tibia pilon kırığı tedavisinde aks ölçümlerinin klinik sonuçlarla ilişkisini anlamaya yönelik önemli veriler sunmuş olup gelecekte yapılacak daha geniş çaplı çalışmalarla bu ilişkilerin daha derinlemesine incelenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the relationship between foot-ankle axis angles and treatment outcomes in patients who underwent surgical treatment after tibial pilon fracture and to evaluate the effects of these parameters on clinical, radiologic and functional outcomes. Materials and Methods: Between February 2021 and June 2023, a total of 60 patients with tibial pylon fractures who underwent surgery at the Orthopedics and Traumatology Clinic of Istanbul Basaksehir Cam ve Sakura City Hospital were retrospectively analyzed. Data recorded included gender, age, concomitant fractures, comorbidities, AO/OTA classification results, presence of open fractures, trauma mechanisms, and postoperative complications. Range of motion (ROM) and foot-ankle axis angles were measured at the last follow-up. The American Orthopaedic Foot and Ankle Society (AOFAS) Scoring System, Foot and Ankle Disability Index (FADI), Short Form-36 Health Survey (SF-36) Quality of Life Scale, and Visual Analogue Scale (VAS) scores were evaluated. Postoperative reduction quality was assessed using the Burwell-Charnley criterion scale, and ankle arthrosis was evaluated according to the Kellgren-Lawrence classification. Results: A total of 60 patients, 37 males (61.7%) and 23 females (38.3%), were included in the study. The mean age of the patients was 40.3±8.6 years (range 20 to 56 years). As a result of multiple regression analysis, no statistically significant relationship was found between the selected angles and SF-36, while a statistically relationship was found between the plantigrade angle and VAS score. Accordingly, each 1 unit increase in the standard deviation of the plantigrade angle causes a decrease in the VAS score. As a result of multiple regression analysis, a statistically significant relationship was found between plantigrade angle and MDA and both AOFAS and FADI scores. Accordingly, each 1-unit increase in the standard deviation of the plantigrade angle causes an increase in the AOFAS and FADI scores, and each 1-unit increase in MDA causes a decrease in the AOFAS and FADI scores. Conclusion: Significant correlations were found between ankle axis angles and functional scores after tibial pilon fractures, highlighting that these correlations may have important effects on clinical recovery. The lack of a significant correlation between the SF-36 score and angle measurements suggests that factors such as physical, social, and emotional status in the last month are independent of axis angles. Our study provides important insights into the relationship between axis measurements and clinical outcomes in tibial pilon fracture treatment. These relationships should be further explored in future large-scale studies.