Aile hekimliği polikliniğine başvuran geriatrik grupta COVID-19 pandemisinin depresyon, anksiyete ve yaşam kalitesi açısından uzun dönem etkilerinin araştırılması
Researching the 'long-term impacts' of the COVID-19 pandemic on depression, anxiety, and quality of life in the elderly population who attending family medicine clinic
  1. Tez No: 914841
  2. Yazar: BEYZA ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL ÖZKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, COVID-19, depresyon, geriatrik bireyler, yaşam kalitesi, Anxiety, COVID-19, depression, geriatric individuals, quality of life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmada; geriatrik grupta COVID-19 pandemisinin depresyon, anksiyete ve yaşam kalitesi açısından“uzun dönem etkilerinin”araştırılması, sosyodemografik faktörlerin de bu konuda ne kadar etkili olduğunun gösterilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 01.05.2023-31.05.2023 tarihleri arasında Başakşehir Çam ve Sakura Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran 65 yaş ve üzeri 202 bireyin COVID-19 pandemisinin anksiyete, depresyon ve yaşam kalitesi açısından nasıl etkilediğinin değerlendirilmesi üzerine kurulmuştur. Çalışmada elde edilen veriler araştırmacı tarafından polikliniğe başvuran ve katılıma yazılı onam veren bireylerden toplanmıştır. Bulgular: Çalışmada bulgular araştırmaya dahil edilen 202 hastanın cinsiyet, yaş, öğrenim durumu gibi tanımlayıcı verileri ile veri toplama aracı olarak kullanılan Geriatrik Depresyon Ölçeği-Kısa Formu, Koronavirüs Anksiyete Ölçeği-Kısa Formu ve Yaşlılarda Yaşam Kalitesi Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Çalışma grubundaki yaşlıların çoğunda depresyon bulunmamaktadır ve koronavirüs anksiyete durumları düşük düzeydedir. Kadınların depresyon ve koronavirüs anksiyete düzeyleri erkeklere göre daha yüksektir. 85 ve üzeri yaş aralığındaki bireylerin depresyon ve koronavirüs anksiyete düzeyleri yüksektir. Lise ve üniversite mezunları, okur-yazar ve ilk-ortaokul mezunlarıyla karşılaştırıldığında depresyon düzeyleri daha yüksektir. Emekli bireylerin depresyon düzeyleri yüksektir. Serbest meslek grubu yüksek yaşam kalitesine sahiptir ve koronavirüs anksiyete düzeyleri düşüktür. Evli bireylerde yaşam kalitesi daha yüksek; koronavirüs anksiyete düzeyleri ise daha düşüktür. Orta gelire sahip olan bireylerin depresyon düzeyi, yüksek gelire sahip olanların ise yaşam kalitesi düzeyleri yüksektir. Eş-ailesi ile birlikte yaşayan bireylerin depresyon ve koronavirüs anksiyete düzeylerinin yanı sıra yaşam kalitesi düzeyleri de yüksektir. Sonuç: Yaşlı bireylerin demografik faktörlerin depresyon, koronavirüs anksiyetesi ve yaşam kalitesi üzerinde anlamlı etkilerinin olduğu, ayrıca depresyon düzeyi arttıkça yaşam kalitesinin azaldığı tespit edilmiştir. İleriki muhtemel pandemiler için yaşlı sağlığına yönelik sağlık politikalarının geliştirilmesi ile yaşlıların bu dönemlerden daha az etkilenmesini sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to examine the“long-term impacts”of the COVID-19 pandemic on depression, anxiety, and quality of life in the elderly population and to demonstrate the usefulness of sociodemographic parameters in this context. Materials and Methods: This study was based on the evaluation of how the COVID-19 pandemic affected 202 individuals aged 65 and over who applied to the Başakşehir Çam and Sakura Family Medicine Polyclinic between 01.05.2023 and 31.05.2023 in terms of anxiety, depression and quality of life. The data obtained in the study were collected by the researcher from individuals who applied to the polyclinic and gave written consent to participate. Results: The findings of the study were evaluated with the descriptive data such as gender, age, and educational status of 202 patients included in the study, and the Geriatric Depression Scale-Short Form, Coronavirus Anxiety Scale-Short Form, and the Quality of Life Scale in the Elderly, which were used as data collection tools. Most of the elderly in the study group did not have depression and their anxiety levels were low. Women's depression and anxiety levels were higher than men. Individuals aged 85 and over have high depression and anxiety levels. High school and university graduates are higher compared to literate and primary-secondary school graduates. Retired individuals have high depression levels. The self-employed group has a high quality of life and low anxiety levels. Married individuals have higher quality of life; however, their anxiety levels are lower. Depression levels of individuals with middle incomes are high, while quality of life levels of those with high incomes are high. Individuals living with their spouses and families have high depression and anxiety levels, as well as high quality of life levels. Conclusion: It has been determined that demographic factors of elderly individuals have significant effects on depression, Coronavirus anxiety and quality of life, and that quality of life decreases as the level of depression increases. The development of health policies for elderly health for possible future pandemics can ensure that the elderly are less affected by these periods.