Sepsis ve septik şok hastalarında serum DR-70düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum DR-70 levels in sepsi̇s and septi̇c shock patients
- Tez No: 914865
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM KALKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sepsis, Septik şok, DR-70, Mikroemboli, Sepsis, Septic Shock, DR-70, Microembolism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Giriş ve Amaç: Sepsis, enfeksiyona bağlı gelişen düzensiz konak yanıtının organ fonksiyon bozukluğuna sebep olması ile ortaya çıkan tablodur. Septik şok, oluşan sepsis tablosuna yaşamı tehdit eden hipotansiyonun eşlik etmesi ile ortaya çıkar ve acil müdahale gerektiren bir durumdur. Biyobelirteçler sepsisin tanısında ve prognozunda kullanılabilir. DR-70 fibrin yıkım ürünlerini ölçen yeni bir biyobelirteçtir. Biz bu çalışmamızda; sepsis ve septik şok tanısı koyulan hastalarda serum DR-70 düzeyinin prognozu öngörmede etkili bir biyobelirteç olabilme potansiyelini araştırdık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada; 20.02.2024-20.05.2024 tarihleri arasında, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Acil Servisinde sepsis/septik şok tanısı konulan hastalar ile sağlıklı kontrol grubunun serum DR-70 düzeyleri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza uygun kriterleri sağlayan 107 katılımcı dahil edildi. Bu katılımcıların 53 hasta grubunda; 54'ü sağlıklı kontrol grubunda yer aldı. Hasta grubunda DR-70 düzeyi istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha düşük gözlendi. Çalışmamızda DR-70 seviyesi ile mortalite arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı. Yaş ile DR-70 düzeyi arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki olduğu görüldü. Sonuç: Elde ettiğimiz bulgular, sepsis ve septik şok hastalarında serum DR-70 düzeylerinin potansiyel biyobelirteç olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Sepsis is a condition characterized by organ dysfunction due to a dysregulated host response to infection, while septic shock is accompanied by life-threatening hypotension, requiring urgent intervention. Biomarkers can be used for diagnosing sepsis and predicting prognosis. DR-70 is a novel biomarker that measures fibrin degradation products. In this study, we investigated the potential of serum DR-70 levels as an effective biomarker for predicting the prognosis of patients diagnosed with sepsis and septic shock. Methodology: In this study, serum DR-70 levels of patients diagnosed with sepsis/septic shock in the Emergency Department of Health Sciences University Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital between February 20, 2024, and May 20, 2024, were compared with those of a healthy control group. Results: A total of 107 participants who met the inclusion criteria were enrolled in the study. Among them, 53 were patients, and 54 were part of the healthy control group. DR-70 levels were observed to be significantly lower in the patient group. However, no significant relationship was found between DR-70 levels and mortality in our study. A statistically significant relationship was observed between age and DR-70 levels. Conclusion: Our findings suggest that serum DR-70 levels could be utilized as a potential biomarker in patients with sepsis and septic shock.